Vijesti


Lokalno pravosuđe – Bogdanić: Svjedokinja optužuje 2. Juna 2011. Članak Sabiha Kovačević, svjedokinja Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, tvrdi da je optuženi Miladin Bogdanić 1993. godine ubio njenog supruga Muju Kovačevića.
Predložen pritvor za Olivera Krsmanovića 2. Juna 2011. Članak Tužilaštvo BiH tražilo je od Državnog suda određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana za Olivera Krsmanovića, osumnjičenog za zločin nad bošnjačkim civilima na području Višegrada, Rogatice i Rudog.
Završena ekshumacija u Rogatici 2. Juna 2011. Članak U Državnom tužilaštvu su kazali da je završena ekshumacija u selu Oplošće (općina Rogatica), gdje su pronađeni ostaci tri osobe za koje se pretpostavlja da su ubijeni 1992. godine.
Srbija negira da Mladić boluje od raka 2. Juna 2011. Članak Ministarstvo pravde Srbije negiralo je navode da je haški optuženik Ratko Mladić liječen u bolnici u Srbiji 2009. godine.
Kozina: Izjašnjenje bez optuženog 1. Juna 2011. Članak Marijan Kozina, optuženi za zločine počinjene u Vitezu, nije se pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine na ročištu na kojem se trebao izjasniti o krivnji.
Karadžić: Politika prvaka stranke 31. Maja 2011. Članak Nakon više od dva mjeseca pauze, suđenje Radovanu Karadžiću nastavljeno je saslušanjem Radomira Kezunovića, koji je rekao da su 1992. godine pripadnici Srpske demokratske stranke (SDS) na općinskom nivou dobijali naredbe od Glavnog odbora stranke.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Započelo obnovljeno suđenje 31. Maja 2011. Članak Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je ponovno suđenje Samiru Bejtiću, optuženom za učešće u zločinima počinjenim na Kazanima kod Sarajeva.
Uhapšen Oliver Krsmanović 31. Maja 2011. Članak Oliver Krsmanović, bivši pripadnik paravojne formacije “Osvetnici”, uhapšen je na području BiH zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratni zločin nad Bošnjačkim civilima.
Nešković i Ilić: Robotsko ubijanje 31. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je njemu i svjedoku S115 optuženi Dragan Nešković u julu 1995. godine predao dvojicu Bošnjaka ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac), te im rekao da ih ubi
Lokalno pravosuđe – Grbić: Tri godine zatvora 31. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću osudio je Miroslava Grbića na tri godine zatvora zbog ranjavanja jednog civila u Bosanskom Petrovcu.