Članak

Lokalno pravosuđe – Boljak: Šamaranje pred školom

18. Aprila 2012.00:00
U nastavku suđenja Ranku Boljaku, svjedok Optužbe ispričao je da ga je optuženi 1993. godine šamarao na Ilidži nakon što je njega i druge zatvorenike doveo iz logora radi obavljanja prinudnih radova.

This post is also available in: English

“Gospodin Bato je Ismeta Šehića i mene najviše šamarao isped Šumarske škole. Kada smo cijepali drva, šamarao me je po obrazima”, kazao je Esad Šehić.
 
Šehić je ispričao da je Bato – kojeg je u sudnici identifikovao kao optuženog – došao u “Planjinu kuću” te njega i još desetoricu zarobljenika odveo na Ilidžu da kopaju rovove i cijepaju drva za srpsku vojsku.

“Gopodin Bato je došao po nas u ‘Planjinu kuću’. Imao je pištolj i automatsku pušku. Naš jedanaestorica smo ušli u autobus i tada je počelo maltretiranje. Naredio je da pjevamo nacionalističke pjesme. Ja nisam htio da pjevam jer mi je brat poginuo na Žuči. On mi je uperio pištolj u glavu i naredio da pjevam. Pucao mi je pored glave”, prisjetio se Šehić.    

Svjedok je dodao da su zarobljenici koje je Bato doveo na Ilidžu ostali oko mjesec dana u zgradi policije.

“Bato nas je vodio na kopanje rovova i tranšeja dva-tri dana. Poslije nas je na radove vodio drugi vojnik. Kad nas je Bato vodio, morali smo da pjevamo ‘Od Topole, od Topole…’”, kazao je Šehić.  

Odgovarajući na pitanja Milorada Raševića, branioca optuženog, svjedok je precizirao da je optuženi ispalio hitac kraj njega.

“Ne negiram da sam došao po vas, ja sam dobio naredbu od komande da vas dovedem da kopate rovove”, kazao je optuženi Boljak obraćajući se svjedoku.

Optužnica tereti Boljaka da je u januaru ili februaru 1993. godine došao u logor “Planjina kuća” (općina Vogošća), gdje su bili zatočeni civili nesrpske nacionalnosti, te izdvojio desetak osoba, naredio im da uđu u autobus, vrijeđao ih i tjerao da pjevaju nacionalističke pjesme.

Boljak je optužen da je, kao pripadnik Ilidžanske brigade VRS-a, u maju 1992. godine na području općine Ilidža zaustavio konvoj s civilima i iz njega izdvojio nekoliko muškaraca, te ih zatvorio u kamion, gdje su bili držani u nehumanim uslovima.

Na suđenju su svjedočili i Enver Durmo i Fuad Bajraktarević, koji su također potvrdili da je optuženi došao po njih u “Planjinu kuću”, naređivao im da pjevaju nacionalističke pjesme u autobusu, te ih vodio na kopanje rovova, ali da ih nije udarao.  

“Nismo smjeli glavu dignut’. Onako izmorene, tjerao nas je da pjevamo. Odjednom se čuo pucanj. Metak je prošišao Esadu Šehiću iznad glave. Psovao nam je balijsku majku i prijetio da će nas pobiti”, prisjetio se Durmo.

Fuad Bajraktarević je kazao da ga Boljak nije fizički zlostavljao, ali da je morao pjevati nacionalističke pjesme jer je znao da su oni koji su to odbijali bili udarani.
 
Bajraktarević je rekao da je bio u više logora na području Sarajeva i da je to ostavilo trajne posljedice po njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. maj 2012.

A.S.

This post is also available in: English