Članak

Vlačo: Zatraženo produženje pritvora

13. Aprila 2012.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još tri mjeseca Branku Vlači, osumnjičenom za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Vogošće 1992. godine, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vesna Ilić zatražila je od Suda BiH da osumnjičenom Vlači produži pritvor za još tri mjeseca, do kada bi Tužilaštvo trebalo završiti istragu.

Produženje pritvora tužiteljica je obrazložila mogućnošću da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke ili saučesnike, te da postoji opasnost od bijega.

“Tužilaštvo BiH saslušalo je određeni broj svjedoka, ali je potrebno da se saslušaju još neki svjedoci. Nisu pribavljeni ni svi materijalni dokazi. Predlažemo da se osumnjičenom pritvor produži za još tri mjeseca, kada će Tužilaštvo završiti sa istragom”, rekla je tužiteljica Ilić.

Odbrana je kazala da su navodi Tužilaštva BiH “paušalni i neutemeljeni”, te je predložila da se osumnjičenom Vlači umjesto pritvora odrede mjere zabrane.

Vlačo je osumnjičen da je, kao upravnik u prostorijama logora “Planjina kuća” u Svrakama, “Nakina garaža”, “Kod Sonje” i “Bunker”, u periodu od maja do novembra 1992. godine planirao, naređivao i učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Vogošće i susjednih općina.

Tužilaštvo BiH Vlaču sumnjiči da je učestvovao u nezakonitom pritvaranju, fizičkom zlostavljanju, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima i silovanjima, odvođenju u živi štit, kao i masovnim deportacijama civila na širem području općine Vogošća.

Vlačo je u augustu prošle godine uhapšen u Crnoj Gori, na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Tužilaštva, a BiH je izručen sredinom januara ove godine i od tada se nalazi u pritvoru.

S.U.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

This post is also available in: English