Vijesti


Čestitke za hapšenje 27. Maja 2011. Članak Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je hapšenje Ratka Mladića rezultat “strategije” koju su srbijanske vlasti usvojile prije šest mjeseci.
Lokalno pravosuđe: Potvrđena optužnica za zločine u Brčkom 27. Maja 2011. Članak Osnovni sud Brčko Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Dražena Uroševića i Dimče Ivčeva za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Brčkom.
Najznačajniji događaj u poslijeratnoj historiji Balkana 26. Maja 2011. Članak Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti u BiH, izjavio je da je hapšenje Ratka Mladića najznačajniji događaj u poslijeratnoj istoriji, ne samo BiH i Srbije, već i čitavog Balkana, istaknuvši da je ovo dokaz da nema sigurnog skloništa za optužene za ratne zločine.
Tribunal očekuje brzo izručenje 26. Maja 2011. Članak Haški tribunal pozdravio je hapšenje Ratka Mladića nakon 16 godina izbjegavanja tog čina, i očekuje da će ga Srbija izručiti kada bude okončana pravna procedura.
Ivanović: Dogovor sa svjedocima 26. Maja 2011. Članak Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, obavijestio je Vijeće Suda BiH da su svjedoci koji su iskaz dali pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu spremni da
Predsjednik Srbije potvrdio da je uhapšen Ratko Mladić 26. Maja 2011. Članak Boris Tadić, predsjednik Srbije, rekao je da je Mladić uhapšen u četvrtak u Srbiji, te da je proces izručenja u toku.
Gasal i ostali: Zakazano svjedočenje Enesa Handžića 25. Maja 2011. Članak U nastavku suđenja za zločine u Bugojnu, Državno tužilaštvo najavilo je da će kao svjedoka saslušati Enesa Handžića, kojeg je Sud BiH osudio na osam godina zatvora. Handžić bi trebao biti saslušan 1. juna.
Selimović i ostali: Bez vidljivih povreda 25. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Bosanskoj krajini, nekadašnji predsjednik Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika u Petom korpusu Armije BiH (ABiH), rekao je da mu se zarobljenici iz kasarne “Adil Bešić” i zatvora “Luke” u Bihaću, te radionice “Rad” u Cazinu nis
Lokalno pravosuđe – Klepić: Potvrđena optužnica 25. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Radovana Klepića, koji se tereti za ubistvo jednog civila u općini Sanski Most počinjeno 1992. godine.
Korićanske stijene: Sakrivena imena ubica 25. Maja 2011. Članak Svjedočeći u svoju korist optuženi Radoslav Knežević, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, tvrdi da nije učestvovao u ubistvima civila na Korićanskim stijenama (planina Vlašić) u augustu 1992. godine.