Članak

Lokalno pravosuđe – Trivunović: Mahinalno ispalio hitac

19. Aprila 2012.00:00
Optužba i Odbrana zatražili su od Vrhovnog suda Federacije (FBiH) da ukine presudu Kantonalnog suda u Livnu kojom je Ranko Trivunović osuđen na pet godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Glamoča.

This post is also available in: English

Alma Tirić, tužiteljica Federalnog tužilaštva, zatražila je da se presuda Kantonalnog suda u Livnu ukine i postupak vodi pred Vrhovnim sudom ili da se kazna preinači u strožiju zbog bitne povrede Zakona o krivičnom postupku i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Prvostepena presuda je nerazumljiva. Sud zaključuje da je optuženi ranjenog ratnog zarobljenika usmrtio, a osuđuje ga za protupravno ubijanje neprijatelja, a ne za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, kazala je Tirić, dodavši da ostaje kod navoda koje je navela u pismenoj žalbi.

Kantonalni sud u Livnu je početkom decembra 2012. Trivunovića osudio na pet godina zatvora jer je 11. aprila 1992. u selu Dolac (općina Glamoč) ubio ranjenog vojnika Nikolu Aničića, tadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Tomislavgrada.

Kantonalni sud u Livnu utvrdio je da Trivunović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ranjenom Aničiću iz automatske puške pucao u glavu, te da je Aničić od zadobivene povrede na licu mjesta podlegao.

Goran Bradarić, branilac optuženog Trivunovića, predložio je Vrhovnom sudu da ukine prvostepenu presudu ili izrekne oslobađajuću.

“Smatramo da navodi Tužilaštva o bitnim povredama Zakona o krivičnom postupku stoje, te da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Radilo se o brzom događaju i status ratnog zarobljenika nije utvrđen. Nesporno je da je Aničića drugi vojnik ranio i nakon toga niko ne potvrđuje da je bio živ kada je došlo do drugog pucnja”, kazao je Bradarić.

Optuženi Trivunović rekao je da se ne osjeća krivim, pojasnivši da je mahinalno ispalio hitac jer se uplašio.

“Sve se desilo u dvije sekunde. Uplašio sam se od pucnja. On je pao dva-tri metra ispred mene i ja sam mahinalno ispalio hitac”, kazao je optuženi Trivunović.  
Vrhovni sud će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Kantonalni sud u Livnu je u martu 2011. osudio Trivunovića na sedam godina zatvora za ovo krivično djelo, ali je Vrhovni sud ovu presudu ukinuo u junu prošle godine i vratio predmet na ponovno suđenje.

Trivunović je, u ranijem postupku pred Kantonalnim sudom u Livnu, 7. marta 2012. priznao krivnju za ovaj zločin, ali je na sjednici Vrhovnog suda FBiH u junu ove godine rekao da ga je njegov tadašnji branilac nagovorio na to, te da on nije svjesno počinio zločin.

A.S.

This post is also available in: English