Vijesti


Memić i ostali: Mrtvi na cesti 23. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Trusini (općina Konjic), svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je kao ljekar u aprilu 1993. godine učestvovao u pratnji ranjenog pripadnika Specijalne jedinice za posebne namjene “Zulfikar”, koji je tokom puta preminuo.
Produžen pritvor Jasku Gazdiću 20. Maja 2011. Članak Državni sud produžio je za dva mjeseca pritvor Jasku Gazdiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), koji se sumnjiči za zločine u Foči.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Presuda 24. maja 20. Maja 2011. Članak Nakon što je Kantonalni sud u Bihaću saslušao završne riječi Tužilaštva i Odbrane optuženog Senada Ahmetaševića, koji se tereti za ubistvo ratnog zarobljenika u Velikoj Kladuši, izricanje presude zakazano je za utorak, 24. maja ove godine.
Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Suočavanje svjedoka 20. Maja 2011. Članak Na nastavku suđenja Nenadu Tanasiću i Tihomiru Boroji u Okružnom sudu u Banjoj Luci, suočeni su svjedoci Tužilaštva i Odbrane, koji su govorili o pretraživanju kuće i okoline u vezi s pronalaskom Nazife Šomić.
MKSJ/ICTY: Stotine hiljada eura za Vojislava Šešelja 18. Maja 2011. Članak Apelaciono vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku prema kojoj se odobravaju sredstva za isplaćivanje Odbrane Vojislava Šešelja.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv Mustafe Odobašića 18. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Mustafe Odobašića, kojom mu je na teret stavljen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u Velikoj Kladuši.
Potvrđena optužnica za zločine u Srebreniku 17. Maja 2011. Članak Sud BiH je potvrdio optužnicu kojom se Zurahid Mujčinović i Sulejman Hrustić, nekadašnji pripadnici Armije BiH (ABiH), terete za zločine nad civilnim stanovništvom općine Srebrenik.
Pustivuk: S ranjenim djetetom na rukama 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Ilijašu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su nakon ubistva dvojice komšija, ostali Bošnjaci bili zatočeni u školi u Gornjoj Bioči, a potom odvedeni u različite logore.
Perić i ostali: Drskost i agresivnost 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Kalinoviku, svjedokinja Državnog tužilaštva za optuženog Predraga Terzića rekla je da se isticao po drskosti i agresivnosti kada je odvodio starije muškarce iz sela Vihovići (općina Kalinovik).
Gajić: Moguće priznanje krivice 17. Maja 2011. Članak Na suđenju za ratni zločin počinjen u Bihaću, Odbrana Pavla Gajića je izrazila spremnost da pregovara s Tužilaštvom BiH o priznanju krivice.