Članak

Lokalno pravosuđe – Pudić: Palicom po ramenu

18. Aprila 2012.00:00
U nastavku suđenja Branku Pudiću, svjedoci Tužilaštva Brčko Distrikta su izjavili da su prvih mjeseci rata u Brčkom viđali optuženog u logoru Luka, a jedan od njih potvrdio je da ga je Pudić udarao.

This post is also available in: English

Svjedok Sabit Arnautović je ispričao da ga je nekoliko vojnika srpske nacionalnosti 10. maja 1992. godine odvelo iz njegove kuće u brčanskom naselju “Š”, prvo u zgradu policije, a potom u logor Luka.

“Tu sam u jednom hangaru vidio 70 do 80 osoba, među kojima je bio i moj brat, na čijem sam licu primijetio otok. Taj dan sam nekoliko puta vođen na ispitivanje i premlaćivan od strane meni nepoznatih vojnika. Jednom me je ispitivao optuženi Pudić i više puta me udario policijskom palicom po ramenu i leđima, zbog čega i danas osjećam posljedice”, kazao je ovaj svjedok.

Na upit branioca Dragomira Dumića da li neko može potvrditi da ga je optuženi udarao, svjedok je kazao da je tada s njim i Pudićem u toj kancelariji bio prisutan i Džemo Zahirović, ali da mu nije poznato gdje se on sada nalazi, kao i da ga je krvavog po izlasku sa ispitivanja vidjela jedna žena koja sada živi u Brčkom i koja “ne želi svjedočiti o tome”.

Optužnicom u šest tačaka Pudiću je na teret stavljeno da je – u svojstvu policajca Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom i stražara u koncentracionom logoru Luka – mučio, nečovječno postupao, nanosio velike patnje, te učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenika.

On je optužen da je zatočene civile udarao policijskom palicom, drškom od pištolja te nogama.

Svjedok Ibrahim Lević je ispričao da su ga, nedaleko od njegove kuće u Brčkom, 25. maja 1992. godine dva srpska vojnika privela prvo u zgradu SUP-a, a nakon dva dana je dovezen u prvi hangar logora Luka.

“Nakon dva-tri dana, došao je mlađi vojnik u maskirnoj uniformi, sa crnom kapuljačom na glavi i bajonetom u ruci. Počeo me zarezivati bajonetom po čelu, od čega mi se počela slijevati krv po licu, a optuženi Branko Pudić mu je govorio: ‘Nemoj duboko.’ Kad je taj vojnik otišao, Pudić me je gurnuo prema drugim zarobljenicima u hangaru i rekao mi: ‘Skloni se da te ne ubije’”, dodao je svjedok.

Na pitanje Odbrane da li smatra da je Pudić time što ga je gurnuo i rekao mu da bježi želio da ga spasi, Lević je odgovorio potvrdno, ali je naveo da smatra da je optuženi ipak bio saučesnik u tome. Svjedok je dodao da smatra da se Pudić nije smio suprotstaviti naoružanom vojniku.

Svjedok Samir Toskić je kazao da je optuženog Pudića poznavao prije rata kao policajca, te da ga je samo jednom tokom njegovog dvadesetodnevnog zarobljeništva vidio u logoru Luka i da nije čuo da je nekog maltretirao.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. april 2012.

M.A.

This post is also available in: English