Članak

Kos i ostali: Košmari Stanka Kojića

18. Aprila 2012.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, optuženi Stanko Kojić kazao je da je načelnika Državne bezbjednosti Republike Srbije obavijestio o ubistvima na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedočenjem Kojića završen je dokazni postupak na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, a izlaganje završne riječi Tužilaštva BiH zakazano je za 11. maj ove godine.

Svjedočeći u svoju korist, drugooptuženi Kojić je rekao da je nakon događaja na Branjevu u julu 1995., kada su, kako je naveo, pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) ubili 177 osoba, o tome obavijestio Momira Gavrilovića, tadašnjeg načelnika Državne bezbjednosti Srbije.

“Poslije događaja na Branjevu nisam mogao spavati. Kada spavam, vidim glave, čas veće, čas manje, pojačali su mi se glasovi… Gavriloviću sam sve rekao i on mi nije vjerovao. Pitao me je da li uzimam i dalje lijekove. Kazao mi je da, ukoliko je istina što govorim, svi ćemo biti uhapšeni. Kada sam to ispričao, ja sam zamalo ubijen”, kazao je Kojić.

Kojić, koji se 9. decembra 2011. već pojavio na klupi za svjedoke, rekao je da je želio opet svjedočiti nakon što je 16. i 23. marta ove godine kao svjedok saslušan Jugoslav Petrušić, koji je “došao da mu naškodi”.

“Jugoslav Petrušić je dao novac advokatu Dušku Tomiću da napravi medijsku hajku i ovdje nije govorio istinu. Došao je da naškodi meni”, kazao je Kojić.

Tužilaštvo BiH tereti Kojića, zajedno s Francom Kosom, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici ove jedinice.

Optuženi Kojić je rekao da je nakon događaja na Branjevu na njega pucano, te je dodao kako su ga, dok je bio na liječenju u Srbiji, o dešavanjima na Branjevu ispitivali pripadnici Državne bezbjednosti Srbije.

Kojić je kazao da je na Branjevu izbrojao 177 ubijenih zarobljenika, ali da su tu bili još neki nepoznati vojnici koji su ubijali, te da ljude koje su ti vojnici ubijali on nije brojao.

“To su ljudi, treba da se izbroje. Kada se kolju kokoške, broje se, pa i ljudi. Stalno sam hodao i brojao. Možda sam se zabrojao u jednog ili dva čovjeka”, rekao je Kojić odgovarajući na pitanje Duška Tomića, branioca prvooptuženog Kosa, zbog čega je brojao ubijene.

Kojić je kazao da ga je advokat Tomić nagovorio da “laže o eksploziji” koja se desila na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995., kada je život izgubio 71 civil. Za ovaj zločin u Sudu BiH pravosnažno je na 25 godina zatvora osuđen Novak Đukić, tadašnji komandant Taktičke grupe Ozren VRS-a.

“Tog 25. maja 1995. moj odred je bio u Višegradu. Lagao sam da su naši momci to uradili, ali nisu. To što sam rekao prošli put nije tačno, ali meni je Duško Tomić obećao da ću uvijek imati kafe i cigara”, kazao je Kojić, te je, obrativši se advokatu Tomiću, rekao da ne bi govorio o tome da mu je donio ono što je obećao.

S.U.

This post is also available in: English