Članak

Kuvelja: Komšija za primjer

18. Aprila 2012.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dva svjedoka Odbrane izjavila su da su Božidara Kuvelju poznavali kao “fino odgojenog momka”, te da nikada nisu čuli da je uradio bilo šta loše u toku rata u BiH.

This post is also available in: English

Svjedok Muharem Kulelija kazao je pred Sudom BiH da se optuženog sjeća prije rata kao “poštenog i finog komšije”, čija porodica nikada nije imala nacionalističke istupe.

“Svi smo bili iznenađeni kad smo čuli da je Božidar uhapšen. Za mnoge sam čuo da su svašta radili u ratu, ali za Kuvelju stvarno nikada nisam”, rekao je svjedok Kulelija, potvrdivši da je sa ocem optuženog radio godinama u istoj firmi, te da su to uvijek bili “fini i pošteni ljudi”.

Kulelija je ispričao i da je iz sela Miljeno (opština Čajniče), otišao u maju 1992. godine, te da je po povratku, 1999. godine, čuo da je Kuvelja tokom rata otišao na Kosovo, ali da ga je vojska tražila, mobilisala i vratila u BiH.

“Komšije iz sela su tako pričale. Ko i kada ga je vratio u BiH ja ne znam, ali znam da nikada nismo čuli da je počinio u ratu bilo šta loše”, objasnio je svjedok.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini, Tužilaštvo BiH tereti da je učestvovao u strijeljanju oko 100 zarobljenih Bošnjaka u Kravici, koji su na prevaru pozvani da izađu iz skladišta radi pružanja ljekarske pomoći.

U optužnici se navodi da su pripadnici Centra za obuku Jahorina rafalnom paljbom pucali u zarobljene civile ispred skladišta, dok je optuženi Kuvelja iz automatske puške vršio “ovjeravanje” svakog muškarca za kojeg bi se uvjerio da je još živ.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i zaštićeni svjedok A, koji je sa optuženim proveo djetinjstvo u “kući do kuće”.

“Kuvelja je bio prijatelj mog brata. Mi smo odrasli na istoj livadi i njegova i moja porodica su bile jako bliske. Nikada, ali nikada niko od njih nije imao bilo kakve nacionalističke istupe, a kamoli bilo šta drugo. To su bile komšije za primjer”, objasnio je svjedok A.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok A je potvrdio da je od školskog prijatelja čuo da je Kuvelja tokom rata dezertirao iz vojske, pa otišao na Kosovo.

“Mislim da je tamo imao neki posao, pa je otišao da radi. Uglavnom, nakon mog povratka u selo nakon rata, ja ga više nikada nisam vidio”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja, na kojem će Odbrana uložiti materijalne dokaze, zakazan je za 24. aprila 2012. godine.

                                                                                                                                    D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English