Članak

Gazdić: Spas od smrti

17. Maja 2012.00:00
Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine u Foči, optuženi Jasko Gazdić rekao je da nikada nije silovao ili zlostavljao žene bošnjačke nacionalnosti, ali da je jedne prilike spasio maloljetnicu u tom gradu.

This post is also available in: English

Gazdić je rekao da je u avgustu 1992. godine bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) u Foči, ali da nikada nije silovao ili maltretirao zatočene ženske osobe bošnjačke nacionalnosti koje su drugi pripadnici VRS-a dovodili iz “Partizana” u stan u kojem je boravio.

Prema njegovom iskazu, stan je pripadao izvjesnom Juri, koji je noću nekoliko puta dovodio zatočene žene iz “Partizana”.

“Ja sam u stanu bio kad nisam na liniji, tako da nemam saznanja šta se tamo dešavalo. Sjećam se da je Jure jedne noći došao sa par vojnika i četiri žene u stan, među kojima je bila i maloljetna djevojčica. Iako sam optužen da sam je silovao, to dijete nije niko pipnuo, a ja sam je spasio da te noći ne skoči kroz prozor”, objasnio je Gazdić.

Kako je on rekao, u sobu u kojoj je te noći sam spavao utrčala je djevojčica i krenula da se penje na prozor. “‘Drago dijete, gdje si krenula?’, pitao sam je skočivši iz kreveta i uhvativši je u posljednjem trenutku. Samo je ćutala i drhtala”, ispričao je optuženi, dodavši da je djevojčica provela noć u njegovoj sobi, ali u drugom krevetu, te da je narednog dana vraćena u “Partizan”.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine počinio silovanje nad više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

U optužnici je navedeno da je Gazdić dolazio u stanove i sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili zatvoreni civili, te da je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice.

U nastavku svjedočenja, Gazdić je pojasnio da je Jure sa majkom maloljetne djevojčice imao dogovor da idu do njenog sela po zakopano zlato, te da je, prema njegovom mišljenju, Jure sa njom imao “prisan” odnos.

“Znam da su mjesec dana nakon tog događaja njih dvije otišle iz Foče. Ustvari, to se dogodilo nakon što su ona i Jure otišli po to zlato. Nisam ih više vidio do ovog suđenja”, rekao je Gazdić.

On je kazao i da smatra optužnicu “lažnom”, te da on nema veze ni sa jednim mučenjem ili silovanjem koje mu se stavlja na teret. Rekao je da mu u ratu u Foči nije bilo lako, jer su mnogi smatrali da radi za “muslimansku vojsku”.

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da za Gazdića nema pitanja. “Ovo što smo slušali bilo je na granici direktnog ispitivanja. Prigovaram jer je ovo ispitivanje bilo rukovođeno od strane advokata, a svako pitanje sadržavalo je i odgovor. Iz tog razloga ja pitanja nemam”, objasnio je Krnjić.

Naredno ročište zakazano je 23. maj ove godine, kada će Odbrana saslušati dva svjedoka.

D.E.

This post is also available in: English