Članak

Osmić: Počelo obnovljeno suđenje

17. Maja 2012.00:00
Čitanjem optužnice i preslušavanjem iskaza dvojice svjedoka Državnog tužilaštva počelo je obnovljeno suđenje Aliji Osmiću, optuženom za zločine u Bugojnu počinjene 1993. i 1994. godine.

This post is also available in: English

Prije početka obnovljenog postupka, braniteljica optuženog Vasvija Vidović zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da ne prihvati nove dokaze Optužbe – saslušanje Osmana Šege, kao i iznošenje nalaza vještaka medicinske struke u vezi s ubistvom Vlatka Kapetanovića.

Protivljenje saslušanju vještaka Vidović je obrazložila time da je Državno tužilaštvo moglo to učiniti tokom prvostepenog postupka.

Tužiteljica Slavica Terzić je na statusnoj konferenciji prije početka obnovljenog suđenja kazala kako Šego nije mogao biti ranije ispitan jer je bio osumnjičen za zločine u Bugojnu i branio se šutnjom.

Šego, bivši pripadnik Vojne policije 307. brigade Armije BiH (ABiH), nakon priznanja krivice u junu 2011. osuđen je na pet godina zatvora zbog zločina u Bugojnu, kao i učešća u ubistvu Vlatka Kapetanovića.

Osmić, bivši vojni policajac 307. brigade ABiH, prvostepenom presudom je proglašen krivim zbog zlostavljanja zarobljenih Hrvata, te učešća u ubistvu Vlatka Kapetanovića. Apelaciono vijeće ukinulo je presudu zbog “prekoračenja optužbe i nerazumljivosti”, navedeno je ranije u Sudu BiH.

Na početku obnovljenog suđenja preslušani su iskazi Ivana Kapetanovića i Ivice Keškića, dvojice svjedoka Tužilaštva BiH. Kako je ranije rečeno, planirano je da se presluša ukupno šest svjedoka.

Obnovljeno suđenje će biti nastavljeno 23. maja.

A.J.

This post is also available in: English