Članak

Lokalno pravosuđe – Zenica: Parlamentarne delegacije u posjeti zatvoru

22. Maja 2012.00:00
Delegacije parlamenata Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i ombudsman BiH posjetili su Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Zenici zbog, kako su naveli, žalbi na diskriminaciju osuđenika srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Dušanka Majkić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, obišla je zatvorenike srpske nacionalnosti u KPZ-u Zenica koji su osuđeni za ratne zločine, te najavila mogućnost da se preispitaju njihove presude.

“Razgovarala sam sa šest osuđenika. Oni predlažu da Republika Srpska formira nezavisni advokatski tim koji bi istražio do kakvih strašnih manipulacija je došlo u tim presudama jer oni imaju dokaze da nisu bili tu kada su se desili navodni zločini za koje su oni osuđeni”, izjavila je Majkić.

Ona je dodala da se osuđenici žale kako im porodice ne mogu dolaziti u posjetu i da ih “drugi zatvorenici i stražari” fizički zlostavljaju.

Ove navode je pak negirao direktor KPZ-a Zenica Nihad Spahić, koji je rekao da je pregledom knjige žalbi utvrđeno da su se u posljednjih godinu i po dana žalila samo dva zatvorenika srpske nacionalnosti.

“Lani smo imali 226 disciplinskih prijava, od kojih samo jedan slučaj da je Srbin bio oštećena strana. Taj slučaj je ispitan, a počinitelj kažnjen. Ovaj zavod su, za razliku od drugih, pohvalile međunarodne organizacije zato što nema zlostavljanja zatvorenika od strane zaposlenika”, kazao je Spahić.

Spahić je otkrio da u KPZ-u Zenica trenutno kaznu izdržava 27 osuđenika za ratne zločine – 14 Bošnjaka, devet Srba i četiri Hrvata.  

Jasminka Džumhur, ombudsman za ljudska prava BiH, rekla je da je ovo treći put da posjećuje zatvor u Zenici i tvrdi da još uvijek nisu završene istrage povodom žalbi 17 zatvorenika.

“Zatvorski sistem u BiH daleko je od međunarodnih standarda. Kada pripremimo specijalni izvještaj o ovim žalbama, mi ćemo krajem juna ili početkom jula organizovati zajednički sastanak predstavnika zavoda, ministarstava pravde i parlamenata”, najavila je Džumhur.

Dušanka Majkić je rekla i da se osuđenici srpske nacionalnosti žale što im nije omogućeno da “traže premještaj u zatvor koji je bliži njihovom mjestu stanovanja”.

Dž.S.

This post is also available in: English