Članak

Mladić: Odgođen početak dokaznog postupka

18. Maja 2012.00:00
Sudsko vijeće Haškog tribunala odgodilo je početak dokaznog postupka na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za genocid i druge zločine u BiH.

This post is also available in: English

“Izvođenje dokaza trebalo je početi 29. maja, ali u svjetlu ozbiljnih pogrešaka Tužilaštva u objelodanjivanju dokaza, odlučili smo suspendirati početak izvođenja dokaza”, kazao je Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Odluka o početku dokaznog postupka bit će naknadno donesena.

Mladiću je 16. maja pred Haškim tribunalom počelo suđenje za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina u BiH, te za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Na teret mu se stavlja progon Bošnjaka i Hrvata iz 16 općina u BiH, istrebljenje, ubistva, deportacije i druga nehumana djela, kao i teroriziranje snajperskom vatrom i granatiranjem stanovnika Sarajeva, te uzimanje međunarodnog osoblja za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Odluku o odgađanju saslušanja prvog svjedoka Sudsko vijeće saopćilo je na kraju iznošenja uvodne riječi Tužilaštva.

“Zatražit ću da narodu Bosne date ono na što je tako dugo čekao, da svim narodima Bosne – Bošnjacima, Hrvatima, Srbima, ili jednostavno Bosancima – date istinu o onome što je Ratko Mladić uradio toj divnoj i složenoj zemlji. Da im date istinu o onome što je Ratko Mladić uradio bosanskom narodu”, riječi su kojima je tužilac Dermot Groome okončao uvodnu riječ.

E.M.

This post is also available in: English