Vijesti


Bez novih istraga za Fikreta Abdića 13. Decembra 2011. Članak Nakon što je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske donijelo odluku prema kojoj će Fikret Abdić, koji je osuđen za ratne zločine, u martu naredne godine biti uslovno pušten na slobodu, iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću je potvrđeno da ne postoje nove
Pronađeno dvije trećine nestalih osoba 13. Decembra 2011. Članak Predstavnici vlada BiH, Hrvatske i Srbije na sastanku na Vlašiću razgovarali su o budućnosti procesa traženja i identifikacije nestalih osoba, te dogovorili nastavak saradnje na daljnjem traganju.
Bastah: Odbijen zahtjev za ponavljanje postupka 9. Decembra 2011. Članak Državni sud odbio je prijedlog za ponavljanje postupka Predraga Bastaha, koji je pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločine u Vlasenici.
Memić i ostali: Ubistvo supruga i oca 9. Decembra 2011. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da su 16. aprila 1993. godine u Trusini (općina Konjic) ubijeni njen suprug i otac.
Sljedeće sedmice: Početak suđenja za zločine u Čapljini i Stocu 9. Decembra 2011. Članak Pred Državnim sudom naredne sedmice počet će suđenje dvojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva u Čapljini i Stocu.
Karadžić: Rušenje džamija i katoličkih crkava 9. Decembra 2011. Članak Ekspert za uništenu islamsku vjersku i kulturnu baštinu Andras Riedlmayer posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je na srpskim teritorijama u BiH tokom rata uništena i oštećena većina džamija i katoličkih crkava.
Karadžić: Pokušaj sakrivanja tijela 9. Decembra 2011. Članak Suđenje Radovanu Karadžiću u Haagu nastavljeno je iskazom sudskog patologa Christophera Lawrencea o obdukcijama tijela žrtava iz Srebrenice ekshumiranih iz osam masovnih grobnica u okolini Zvornika 1998. godine.
Bašić i Šijak: Zatražene mjere zabrane 9. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da odredi mjere zabrane Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločine nad civilima na području Vareša 1994. godine, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Informacije o masovnoj grobnici 9. Decembra 2011. Članak Kasarna Račić kod Bihaća, nekadašnje skladište materijalno-tehničkih sredstava (MTS) i eksplozivnih naprava Jugoslovenske narodne armije (JNA), bila je jedan od prostora u kojima su ubijani civili s područja Krajine.
Albina Terzić: Nagrada za silovanje 8. Decembra 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH govorio je o seksualnim prijetnjama i zlostavljanjima u kojima je učestvovala optužena Albina Terzić, a koja je vidio ili je za njih čuo dok je bio zatočen u logoru u Odžaku.