Članak

Sljedeće sedmice: Početak suđenja za zločine u Čapljini i Stocu

9. Decembra 2011.00:00
Pred Državnim sudom naredne sedmice počet će suđenje dvojici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za zločine protiv civilnog stanovništva u Čapljini i Stocu.

This post is also available in: English

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, u srijedu, 14. decembra ove godine, počet će suđenje Veselku Ragužu i Ivi Ragužu, koje Tužilaštvo BiH skupa tereti da su u julu i augustu 1993. učestvovali u zločinima nad zatvorenim civilima u Stocu i Čapljini.

Istoga dana bit će iznesena uvodna riječ Odbrane Zorana Marjanovića, koji je optužen za zločine u Rogatici počinjene 1992. godine. Suđenje Marjanoviću počelo je u oktobru ove godine.

U petak, 16. decembra, Oliver Krsmanović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), izjasnit će se o krivici po optužnici kojom se tereti za zločine na području općine Višegrad.

Novi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani u ponedjeljak i četvrtak na suđenjima Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženima za genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici, i Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, koji se tereti za zločine u Sarajevu. Suđenje Vlahoviću nastavit će se i u srijedu naredne sedmice.

Za ponedjeljak su zakazani nastavci suđenja Mensuru Memiću, Nedžadu Hodžiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, kojima se na teret stavljaju ubistva 22 osobe u selu Trusina počinjena 1993. godine, kao i Milunu Kornjači, Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine u Čajniču. Suđenje za zločine u Trusini zakazano je i za petak naredne sedmice.

Sljedeće sedmice nastavit će se četiri suđenja za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine. U utorak i petak bit će nastavljeno izvođenje dokaza Odbrane na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, dok je za utorak zakazan nastavak suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za ubistva civila u Kravici u julu 1995. godine.

Nastavak suđenja Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine u Srebrenici, zakazan je za četvrtak, dok će se istog dana nastaviti i suđenje Željku Ivanoviću, bivšem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije Šekovići Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

U utorak će se pred Sudom BiH nastaviti suđenja Albini Terzić, optuženoj za zločine u Odžaku počinjene 1992. godine, Draženu Mikuliću, koji se tereti za zločine u logoru Dretelj u Čapljini, te Milanu Periću, Aleksandru Cerovini, Spasoju Doderu i Predragu Terziću, bivšim policajcima iz Kalinovika koji su optuženi za zločine u tom gradu.

Ratko Dronjak, optužen za zločine u logoru Kamenica u blizini Drvara, pred Sudom BiH će se pojaviti u utorak i četvrtak naredne sedmice, kada će biti saslušani novi svjedoci Odbrane.

Tužilaštvo BiH će u srijedu nastaviti dokazni postupak na suđenju Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH) optuženim za zločine u općini Srebrenik, dok će se istog dana novi svjedoci Odbrane saslušati na suđenju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, koji se terete za zločine u Bosanskoj krajini.

Za srijedu je zakazan i nastavak suđenja Jasku Gazdiću, optuženom za zločine na području Foče, a narednog dana će Tužilaštvo BiH nastaviti izvođenje dokaza na suđenjima Esi Maciću, optuženom za zločine počinjene 1992. u logoru Čelebići (općina Konjic), te Miralemu Maciću, koji je optužen za zločine nad civilima u selu Gornji Sitnik (općina Konjic).

Saša Zečević, Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja, Petar Čivčić i Branko Topola, optuženi za ubistva na Korićanskim stijenama, i Fikret Planinčić, Rasim Lišančić i Sead Menzil, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, u sudnicama će se pojaviti u srijedu.

Naredne sedmice, Apelaciono vijeće Suda BiH nastavit će s preslušavanjem iskaza svjedoka na obnovljenom suđenju Đorđislavu Aškrabi, optuženom za zločine u Kalinoviku.

D.Dž.

This post is also available in: English