Članak

Albina Terzić: Nagrada za silovanje

8. Decembra 2011.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH govorio je o seksualnim prijetnjama i zlostavljanjima u kojima je učestvovala optužena Albina Terzić, a koja je vidio ili je za njih čuo dok je bio zatočen u logoru u Odžaku.

This post is also available in: English

Vlado Dervenić je izjavio da je optuženu Albinu Terzić zvanu Nina, koju je prepoznao u sudnici, vidio najmanje četiri puta u sali gdje je bio zatočen sa još oko 700 mještana srpske nacionalnosti iz nekoliko sela s područja Odžaka.

“Kad je ušla gospođa Nina, mi smo morali da ustanemo. Ona je s psom išla kroz redove i govorila je da će nam, ako ne budemo slušali, pas odgristi polni organ. Tjerala nas je da pjevamo: ‘Evo zore, evo dana…’ Pjevali smo i na kraju smo morali reći ‘Za dom spremni!’ i dignuti ruku”, ispričao je Dervenić.

Prema njegovom kazivanju, sa optuženom je u sali bila još jedna ženska osoba. Svjedok je ispričao i kako su jednom dvojica zatočenika – izvjesni Goranović i zaštićeni svjedok AB-2 – izvedeni iz sale.

“Goranović mi je, kad se vratio, ispričao da je Stoja ležala i da mu je Nina naredila da s njom ima seksualni odnos, i ako ne bude mogao, da će mu odsjeći polni organ, a ako mogne, da će ga nagraditi. On mi je rekao da je dobio da jede, jer je to uradio”, kazao je Dervenić.

Dervenić je dodao da je od svjedoka AB-2 čuo da je on dobio batine jer nije mogao da ima seksualni odnos sa Stojom. Inače, kako je svjedok napomenuo, Stoja je bila duševno bolesna.

Predočavajući mu ranije iskaze, Odbrana optužene pitala je svjedoka zbog čega je u istrazi rekao da mu AB-2 nije ništa govorio, a svjedok je odgovorio da se toga naknadno sjetio, ali nije mogao precizno razjasniti zbog čega je u istrazi rekao da je znao gdje odvode dvojicu muškaraca, a na suđenju je naveo da nije.

Terzić, bivša pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti se da je od maja do jula 1992. godine učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u osnovnoj školi i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Kako se navodi u optužnici, Terzić se tereti da je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, na njih huškala psa, te ih mučila tako što ih je prisiljavala na seksualni odnos s duševno oboljelom osobom ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja.

Vlado Dervenić i drugi svjedok Borislav Dervenić potvrdili su da su zatočeni u školi bili maltretirani i premlaćivani.

Borislav Dervenić takođe je kazao da se sjeća da su u salu ulazile dvije ženske osobe i da je jedna, za koju je od drugih čuo da je zovu Nina, vodila psa.

“Ona ide i viče. Pas je bio sličan bokseru, reži, ali nikog nije dirao. Čuo sam da kaže: ‘Šta misliš da ga sad napucam na polni organ?’”, rekao je on.

Borislav Dervenić je kazao da Ninu nije poznavao odranije i nije je mogao prepoznati, te je naveo da bi druga osoba u sudnici mogla biti ona.

 

Naredno ročište zakazano je za 13. decembar ove godine.

M.T.

This post is also available in: English