Članak

Bašić i Šijak: Zatražene mjere zabrane

9. Decembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da odredi mjere zabrane Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločine nad civilima na području Vareša 1994. godine, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo je tražilo da se optuženima zabrani da se međusobno sastaju, te da se sastaju sa svjedocima i saučesnicima, dok je Odbrana ustvrdila da je ovaj prijedlog neosnovan jer ne postoje dokazi da su Bašić i Šijak pokušali uticati na svjedoke.

Tužilaštvo BiH optužilo je Bašića i Šijaka da su 25. januara 1994. godine, u zatvoru Armije BiH (ABiH), koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Prema navodima optužnice, silovanje su, uz optužene, počinila još dvojica nepoznatih pripadnika ABiH, i to nad osobom koja je bila u posjeti licu zarobljenom u zatvoru u Varešu.

Bašić je, kako stoji u optužnici, u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Adnan Gulamović, tužilac Tužilaštva BiH, obrazlažući zahtjev za određivanje mjera zabrane, između ostalog, rekao je da je od 15 predloženih svjedoka Optužbe sedam navelo da poznaju optužene, te da bi zbog toga moglo doći do situacije da se komunicira sa svjedocima i da se vrši direktan ili indirektan pritisak.

“Tužilaštvo se do sada nije opredijelilo za najstožiju mjeru – za predlaganje pritvora – jer su se optuženi odazvali pozivu da daju svoj iskaz. Nakon potvrđivanja optužnice, optuženi imaju realan interes da utiču na svjedoke. Tražim da se određivanjem mjera zabrane svjedocima omogući da bez straha daju svoj iskaz”, kazao je Gulamović. 

Kerim Čelik, branilac optuženog Bašića, zatražio je od Suda da odbije prijedlog Optužbe, tvrdeći da ne postoje nikakvi dokazi da su optuženi pokušali vršiti uticaj na svjedoke.

“Da bi se odredila mjera zabrane, potrebno je da postoji osnovana bojazan da bi optuženi mogao uticati na svjedoke i saoptuženike, a dokaz da je uticao ili pokušao uticati ne postoji”, pojasnio je Čelik.

Fahrija Karkin, branilac optuženog Šijaka, rekao je da se protivi određivanju mjera zabrane poslije provođenja istrage jer ta zabrana, nakon uzimanja izjava od svih svjedoka koji trebaju svjedočiti pred Sudom, prema njegovom mišljenju, nema nikakve svrhe.

“Protivim se određivanju mjere zabrane zbog uvođenja loše prakse – da se na kraju istrage stavlja mjera zabrane koja neće ništa značiti mom klijentu, ne znam zbog čega se predlaže ova mjera kada Tužilaštvo posjeduje iskaze svih svjedoka, nema svrhe”,  kazao je Karkin.   

Bašić je trenutno zaposlen u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH.

A.S.

This post is also available in: English