Članak

Bastah: Odbijen zahtjev za ponavljanje postupka

9. Decembra 2011.00:00
Državni sud odbio je prijedlog za ponavljanje postupka Predraga Bastaha, koji je pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora za zločine u Vlasenici.

This post is also available in: English

Bastah, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici, zatražio je obnavljanje postupka na osnovu “novih činjenica, dokaza i informacija, koje nisu mogle biti iznesene na suđenju”. Međutim, Sud BiH odbio je njegov zahtjev.

Zahtjev za ponavljanje postupka Bastahova Odbrana iznijela je na ročištu 28. novembra 2011. godine na sjednici zatvorenoj za javnost zbog određenih imena koja su spominjana.

Bastah je u aprilu 2011. pravosnažno osuđen da je učestvovao u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva.

Zakon o krivičnom postupku (ZKP) BiH omogućava ponavljanje pravosnažno okončanog postupka, između ostalog, u slučaju da se dokaže da je presuda zasnovana na lažnom iskazu, da je donesena uslijed krivičnog djela sudije ili osobe koja je vršila istražne radnje, te ukoliko se iznesu nove činjenice ili dokazi.

Bastah je bio optužen skupa sa Goranom Viškovićem, nekadašnjim pripadnikom Vojske Republike Srpske (VRS), koji je osuđen na 18 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici.

D.Dž.

This post is also available in: English