Članak

Pronađeno dvije trećine nestalih osoba

13. Decembra 2011.00:00
Predstavnici vlada BiH, Hrvatske i Srbije na sastanku na Vlašiću razgovarali su o budućnosti procesa traženja i identifikacije nestalih osoba, te dogovorili nastavak saradnje na daljnjem traganju.

This post is also available in: English

Predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestala lica Vlade Srbije su raspravljali o činjenici da je pronađeno gotovo 70 posto od 40.000 osoba koje su nestale tokom ratova 1990-ih.

Na sastanku održanom 8. i 9. decembra ove godine na Vlašiću, učesnici su istakli činjenicu da će preostale nestale osobe biti sve teže pronaći “imajući u vidu da se broj dodatnih informacija o lokacijama smanjuje”.

Učesnici su razgovarali o potrebi za regionalnom listom nestalih osoba i bilateralnim sporazumima za rješavanje slučajeva nestalih osoba.

“Razgovarali smo o načinima unapređenja procesa traženja. Konkretno, postigli smo dogovor o zajedničkim izviđanjima, razmjeni informacija o lokacijama, monitoringu ekshumacija i identifikacija i drugim pitanjima koja se odnose na nestale osobe u sve tri države. Dogovorena je i predaja identifikovanih posmrtnih ostataka između BiH i Hrvatske”, rekao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a.

Učesnici su podržali inicijativu ICMP-a da bude domaćin regionalnog sastanka na proljeće 2012. godine, na kojem će biti govora o mjerama ubrzanja procesa pronalaženja nestalih osoba i njihovoj implementaciji.

Ivan Grujić, predsjednik Povjerenstva Vlade Hrvatske za zatočene i nestale osobe, ocijenio je ovaj sastanak izuzetno važnim za sve porodice nestalih iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Od novembra 2001. godine, ICMP je prikupio informacije od 89.401 člana porodica 29.131 nestale osobe i analizirao 36.364 koštana uzorka. Poređenjem DNK iz krvnog i koštanog uzorka, ICMP je pomogao u identifikaciji 16.475 osoba nestalih tokom sukoba.

D.Dž.

    This post is also available in: English