Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Informacije o masovnoj grobnici

9. Decembra 2011.00:00
Kasarna Račić kod Bihaća, nekadašnje skladište materijalno-tehničkih sredstava (MTS) i eksplozivnih naprava Jugoslovenske narodne armije (JNA), bila je jedan od prostora u kojima su ubijani civili s područja Krajine.

This post is also available in: English

Članovi Instituta za nestale osobe BiH, ured u Bihaću, 9. decembra obišli su lokalitet bivše kasarne, a nakon što su dobili informaciju od bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) da je, zajedno sa skladištem, u zrak dignuto i ubijeno 26 civila bošnjačke nacionalnosti u jesen 1994. godine.

“Prije nekoliko dana dobili smo informaciju od bivših pripadnika VRS-a koja nam govori da postoji mogućnost da se u kasarni Račić nalazi jedna masovna grobnica, u kojoj bi trebali biti posmrtni ostaci 26 žrtava bošnjačke nacionalnosti”, kazao je Mujo Begić, rukovodilac bihaćkog ureda Instituta za traženje nestalih BiH.

Kako je pojasnio Begić, u ovoj kasarni je od 1992. do 1994. “postojao logor u kome su bili zatočeni Bošnjaci, na području bihaćke općine”, a kao posljedica ovog logora, 2001. godine ekshumirana je masovna grobnica, jama Tihotina, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 53 žrtve, od kojih je 51 identificirana.

“Institut za traženje nestalih još uvijek traga za određenim brojem nestalih a koji su bili zatočeni upravo u ovom logoru. Među njima je Džafer Mešić, koji je nekoliko puta premještan i vraćan u ovaj logor. Postoji velika vjerovatnoća, i sve indicije ukazuju da je informacija koju smo dobili tačna”, kazao je Begić.

Institut će u narednih nekoliko dana i formalno pokrenuti proceduru oko definiranja i dobijanja naredbe za ekshumaciju ovog lokaliteta.
 
Prema informacijama kojima raspolaže Institut, u logoru Račić bilo je zatočeno preko 100 osoba, koje su bile izložene mučenju, torturama i ubistvima.

“Prema našim saznanjima, ovo je bio jedan od zloglasnijih logora. U nekoliko faza tokom 1992. godine zatvorenici su odvođeni na Tihotinu i ubijani. Danas nema živih svjedoka koji su preživjeli logor Račić. Posljednji preživjeli umro je prije dvije godine”, dodao je Begić.

Dž.D.

This post is also available in: English