Članak

Memić i ostali: Ubistvo supruga i oca

9. Decembra 2011.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla da su 16. aprila 1993. godine u Trusini (općina Konjic) ubijeni njen suprug i otac.

This post is also available in: English

Anica Blažević je kazala da je supruga Željka vidjela u grupi muškaraca prije nego će biti strijeljan pored jedne kuće u selu Trusina, ali da nije bila očevidac tih ubistava. Ona je dodala da je do te kuće dovedena s nekoliko žena i djece.

“Vidjela sam petoricu postrojenih, a među njima i svog muža. Mi smo tu stali. Među vojnicima koji su bili pored postrojenih, vidjela sam Senada Hakalovića. Provedeni smo pored i onda se čula paljba”, ispričala je svjedokinja, dodavši da je potom ponovo provedena pored kuće, gdje je vidjela mrtvog supruga.

Blažević je rekla da je Ivan Drljo 16. aprila 1993. godine, u jutarnjim satima, došao do kuće u kojoj je živjela i rekao njenom suprugu da se mora predati, nakon čega je on krenuo s njim.

Prema kazivanju svjedokinje, odranije je poznavala optuženog Senada Hakalovića, kojeg je prepoznala u sudnici. Svjedokinja, kojoj su ranije dodijeljene mjere zaštite identiteta, odlučila je svjedočiti javno, što je Sudsko vijeće prihvatilo.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, uz Hakalovića terete se Mensur Memić, Nedžad Hodžić, Nihad Bojadžić, Dževad Salčin i Zulfikar Ališpago.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

U nastavku svjedočenja, Blažević je kazala da je u Trusini ubijen i njen otac, te da je to učinila ženska osoba. “Žena vojnik je ocu pucala u usta”, kazala je svjedokinja, dodavši da joj je to ispričala majka, koja je u međuvremenu preminula.

Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, upitala je svjedokinju da li su događaji u Trusini na nju ostavili neke posljedice, na što je odgovorila da je “psihički shrvana”.

Blažević je kazala da je 17. aprila 1993. godine napustila Trusinu, kada je razmijenjena s drugim mještanima sela.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. decembar ove godine.

A.J.

This post is also available in: English