Vijesti


Ivanović: Odbrani dostavljeni posljednji dokazi 15. Decembra 2011. Članak Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH dostavilo je Odbrani posljednje materijalne dokaze, a prije izlaganja završnih riječi preostalo je saslušanje Richarda Butlera, bivšeg haškog istra
Lokalno pravosuđe – Sovilj i Vekić: Odgođeno izjašnjenje o krivnji 15. Decembra 2011. Članak Ročište na kojem su se Neđeljko Sovilj i Rajko Vekić, optuženi za zločine u Bosanskom Petrovcu, trebali izjasniti o krivnji odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon što optuženi, koji žive u Srbiji, nisu pristupili u Kantonalni sud u Bihaću.
Dronjak: Hapšenja bošnjačkog stanovništva 15. Decembra 2011. Članak Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, rekao je da mu je poznato da su krajem maja 1992. godine počela hapšenja Bošnjaka s područja općine Ključ, ali da mu nije poznato da su ti ljudi odvođeni u Kamenicu.
Lokalno pravosuđe – Dautović: Potvrđena optužnica 15. Decembra 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Sakib Dautović tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Velike Kladuše.
Macić: Saznanja o zlostavljanju 15. Decembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, bivši čuvar u logoru Čelebići je rekao da je bilo zlostavljanja zatvorenika, ali da nije vidio da je optuženi Eso Macić u tome učestvovao.
Vlahović: Uznemirenost zbog optuženog 15. Decembra 2011. Članak Suđenje Veselinu Vlahoviću Batku za zločine na Grbavici nastavljeno je saslušanjem zaštićene svjedokinje S-8 bez prisustva javnosti.
Brammertz: Potrebno raditi na hapšenju Stankovića 14. Decembra 2011. Članak Serge Brammertz, glavni tužilac u Haškom tribunalu, u razgovoru sa novinarima iz BiH koji se nalaze na studijskom putovanju u Haagu, istaknuo je da želi vidjeti da institucije u BiH rade na hapšenju Radovana Stankovića, koji je pobjegao iz fočanskog zatvo
Kos i ostali: Rad komisije o Srebrenici 14. Decembra 2011. Članak Svjedok Odbrane na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici je rekao da je saznao da je jedno od mjesta pogubljenja Srebreničana u julu 1995. godine bila Vojna ekonomija Branjevo, gdje je, prema njegovim saznanjima, ubijeno 350 ljudi.
Terzić: Pjevanje do iznemoglosti 14. Decembra 2011. Članak Svjedoci Državnog tužilaštva BiH kazali su da je optužena Albina Terzić zvana Nina u osnovnoj školi u Odžaku 1992. godine huškala psa na ratne zarobljenike.
Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Jablanici 14. Decembra 2011. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Jablanice uhapsili su Enesa Maksumića, Azema Ibrovića i Jusufa Hindića, koji se sumnjiče za učešće u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima u tom gradu 1993. godine.