Članak

Kos i ostali: Rad komisije o Srebrenici

14. Decembra 2011.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici je rekao da je saznao da je jedno od mjesta pogubljenja Srebreničana u julu 1995. godine bila Vojna ekonomija Branjevo, gdje je, prema njegovim saznanjima, ubijeno 350 ljudi.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Sudom BiH, Želimir Knežević, koji je radio u Komisiji za utvrđivanje dešavanja u Srebrenici Vlade Republike Srpske, rekao je kako je Komisija navela da je na Vojnoj ekonomiji Branjevo ubijeno 1.200 ljudi, iako je on došao do saznanja da je taj broji manji.

“Označavali smo mjesta pogubljenja, i kod Vojne ekonomije Branjevo stavili smo da je 1.200 broj ubijenih. Taj broj smo uzeli iz izjave Dražena Erdemovića koju je dao u Haškom tribunalu. Međutim, ja sam došao do saznanja da je na tom mjestu oko 350 ubijenih, dakle ljudi iz oko sedam autobusa”, kazao je Knežević.

Komisija za utvrđivanje dešavanja u Srebrenici, kako je rekao svjedok Knežević, imala je zadatak da utvrdi redoslijed događaja na području Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Knežević je dodao da su tokom rada koristili podatke iz presuda Haškog tribunala, međunarodnih organizacija, te izjava onih koji su učestvovali u dešavanjima na ovom području.

Erdemović, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je pred Haškim tribunalom na pet godina zatvora nakon priznanja krivice za ubistva na Branjevu.

Knežević je svoj iskaz dao na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, koje Tužilaštvo BiH tereti za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.
 
Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Na upit Slobodana Perića, branioca optuženog Kojića, zbog čega je Komisija navela da je na Branjevu ubijeno 1.200 ljudi, a ne 350, svjedok je rekao da je na Komisiju “vršen pritisak”.

“Nismo imali izvore, a na Komisiju je vršen pritisak. Morali smo doći do cifre od 8.000 ubijenih. Mislim da je tada i međunarodna zajednica vršila pritisak”, rekao je svjedok.

Knežević je dodao kako je VRS krenula u napad na Srebrenicu s južnog dijela enklave, te da su u tom napadu učestvovale jedinice među kojima je bio i Deseti diverzantski odred.

“VRS je krenula u napad na Srebrenicu, ali ne s velikim snagama. Na južnom i istočnom dijelu imala je oko 2.000 vojnika. Prema podacima do kojih smo došli, 28. divizija Armije BiH (ABiH) imala je preko 7.000 pripadnika”, naveo je svjedok.

Naredno ročište zakazano je za 16. decembar 2011. godine.

S.U.

This post is also available in: English