Članak

Lokalno pravosuđe – Dautović: Potvrđena optužnica

15. Decembra 2011.00:00
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Sakib Dautović tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Velike Kladuše.

This post is also available in: English

Optužnicom koju je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) podiglo 12. decembra ove godine, Dautoviću se stavlja na teret da je u junu i augustu 1994. – tokom sukoba između Petog korpusa Armije BiH (ABiH) i vojske Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB) – vršio mučenja te nanosio patnje i povrede zatočenim civilima, kao i ubistvo zatočenog civila Rasima Erdića.

Dautović, nekadašnji komandir voda za obezbjeđenje objekata u sastavu Ministarstva odbrane i Vojne policije APZB-a, optužen je i da je 18. juna 1994. godine, zajedno s još jednom osobom, priveo 12 zatočenih osoba iz logora Drmeljevo (općina Velika Kladuša) u prostorije Doma zdravlja u Velikoj Kladuši, gdje su bili izloženi fizičkom zlostavljanju.

“Oštećeni su tada zadobili teške povrede, a prije vraćanja u logor Drmeljevo tri su ih dana držali u prostorijama mrtvačice koja je bila bez vode, svjetlosti, puna vlage, bez svježeg zraka i bilo kakvih uvjeta za boravak”, stoji u potvrđenoj optužnici.

Optužnicom se Dautoviću dalje stavlja na teret da je 8. augusta 1994. godine iz logora Drmeljevo odveo 15 zatočenih civila na prisilni rad na lokalitetu Stari grad, gdje ih je tukao, ne dajući im da jedu niti da piju vodu, usljed čega je devet zatočenika zadobilo tjelesne povrede, dok je zarobljenog Rasima Erdića, udarajući ga više puta kundakom puške u predio glave, i lišio života.

Sakib Dautović zvani Daut uhapšen je u Kraljevini Norveškoj u aprilu 2007., a pravosudnim organima BiH je izručen u novembru 2011. godine.

Trenutno se nalazi u pritvoru u Bihaću.

Dž.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English