Članak

Lokalno pravosuđe – Sovilj i Vekić: Odgođeno izjašnjenje o krivnji

15. Decembra 2011.00:00
Ročište na kojem su se Neđeljko Sovilj i Rajko Vekić, optuženi za zločine u Bosanskom Petrovcu, trebali izjasniti o krivnji odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon što optuženi, koji žive u Srbiji, nisu pristupili u Kantonalni sud u Bihaću.

This post is also available in: English

Optužnicom Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđenom krajem oktobra ove godine, Sovilj i Vekić, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), terete se da su 21. decembra 1992. na području općine Bosanski Petrovac ubili civila Mehmeda Hrkića.

“Optuženi su 21. decembra 1992. godine, naoružani automatskim puškama, u šumi Osoje (općina Bosanski Petrovac) susreli Mehmeda Hrkića i Milu Vukelića. Vukeliću su optuženi naredili da nastavi, dok je Hrkić zadržan radi razgovora. Potom je Hrkić počeo bježati pozivajući u pomoć, a optuženi su ispalili najmanje tri metka u njegovom pravcu, nanijevši mu povrede od kojih je odmah umro”, navodi se u optužnici.

S obzirom da se ni optuženi, čije je trenutno mjesto boravka u Srbiji, niti njihovi branioci nisu pojavili pred Kantonalnim sudom u Bihaću, ročište za izjašnjenje o krivici je odgođeno na neodređeno vrijeme.

Jasmin Mesić, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, ranije je kazao da su optuženi Sovilj i Vekić saslušani putem službe međunarodne pravne pomoći, te je najavio da će Tužilaštvo USK-a zatražiti da se optuženima odredi pritvor i za njima raspiše potjernica ukoliko se ne pojave na ročištu za izjašnjenje o krivnji.

Dž.Dž.

This post is also available in: English