Članak

Terzić: Pjevanje do iznemoglosti

14. Decembra 2011.00:00
Svjedoci Državnog tužilaštva BiH kazali su da je optužena Albina Terzić zvana Nina u osnovnoj školi u Odžaku 1992. godine huškala psa na ratne zarobljenike.

This post is also available in: English

Radojica Rakić je pred Sudom BiH ispričao da je Terzić više puta dovodila psa i da je prijetila da će ga pustiti ako zarobljenici ne budu slušali.

“Nina je dovodila kera više puta. Jedne prilike je bilo katastrofalno, pjevali smo do iznemoglosti. Pjevali smo ‘Evo Jure i Bobana…’, ‘Crven fesić nano’… Baš ta Nina naredila je da pjevamo ‘Crven fesić nano’, a i drugi su naređivali da pjevamo. To je trajalo četiri ili pet sati. Kosta je pao u nesvijest od pjevanja. Govorila je da će psa pustiti ako ne slušamo. Morali smo pjevati”, prisjetio se Rakić.      

Prema svjedoku Rakiću, optužena je psa držala na povodcu, te on nije nikoga ujeo, ali ga je huškala kao prijetnju.

“Pas je bio povelik, ružan, veliku je glavu imao, nije imao repa”, kazao je Rakić opisujući psa.  

Svjedok je dodao da optužena Terzić njega nikada nije zlostavljala, ali da je vidio kada je ošamarila jednog zarobljenika, koji je od tog udarca pao. Rakić je dodao da mu je zaštićeni svjedok AB-2 ispričao da je izvođen iz fiskulturne sale te da su ga tjerali da siluje Stoju, mentalno zaostalu osobu, ali da on nije mogao.

“Stoja je u osnovnoj školi u Odžaku silovana. Ja to nisam vidio. Osoba AB-2 je izvođena u hodnik, ali on nije mogao… Kad je izvođen da obavi čin, prisutna je bila i Albina”, rekao je Rakić, dodavši da ne zna ko je silovao Stoju.

Naglasio je da je primijetio da je AB-2 bio pretučen kada se vratio u salu. “Bio je izubijan, izlomljen, svakakav…”, prisjetio se svjedok.

Terzić, bivša pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti se da je 1992. godine učestvovala u zlostavljanju civila srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u osnovnoj školi i u tvornici “Strolit” u Odžaku. U optužnici stoji da je Terzić zarobljenike udarala, na njih huškala psa, te ih mučila tako što ih je prisiljavala na seksualni odnos s duševno oboljelom osobom.

Đoko Rakić, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričao je da je u školi u Odžaku bio pritvoren od 8. maja do 22. juna 1992. godine, te da je za to vrijeme jednom pretučen.

“Svi smo bili zlostavljani, stari i mladi. Izvodili su nas na ‘dobrovoljni’ rad, a kad dođu s tog rada, zatvorenici ne mogu da hodaju”, rekao je Rakić.

Rakić je istaknuo da ga Nina nije zlostavljala, ali da je pokušala dva puta da udari njegovog oca, koji se odbranio tako što je optuženu uhvatio za noge i nije dopustio da ga udara.

“Nina je huškala psa. Svi su se bojali da ih ker ne ujede. Bježali smo gdje koji može. Više je puta dolazila s psom, to tvrdim sigurno. (…) Psa je i pustila, nju je najviše slušao, ona je psa huškala, govorila ‘drž’ ga’”, rekao je Rakić.

Naredno ročište zakazano je za 22. decembar ove godine.

A.S.

This post is also available in: English