Članak

Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Jablanici

14. Decembra 2011.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Jablanice uhapsili su Enesa Maksumića, Azema Ibrovića i Jusufa Hindića, koji se sumnjiče za učešće u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima u tom gradu 1993. godine.

This post is also available in: English

U akciji pripadnika SIPA-e, po nalogu Tužilaštva BiH, uz hapšenja vrše se i pretresi u policijskim stanicama i zgradama općina Konjic i Jablanica.

Maksumić, Ibrović i Hindić bit će predati Državnom tužilaštvu, koje će ih ispitati te potom donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Tužilaštvo BiH je naložilo da se, radi ispitivanja, iz pritvora privede i Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), kojem se trenutno sudi za zločine u selu Trusina (općina Konjic) počinjene 1993. godine.

Osumnjičeni su pod istragom Državnog tužilaštva zbog sumnje da su tokom 1993. godine na području općine Jablanica učestvovali u zlostavljanju i mučenju više zatočenika hrvatske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su prethodno bili zatočeni u logoru u objektu Muzej revolucije u Jablanici.

Enes Maksumić zvani Čađo i Azem Ibrović uposleni su kao policajci u policijskoj stanici Jablanica, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK).

Po zahtjevu Državnog tužilaštva, a prema naredbi Suda BiH, vrše se pretresi na osam lokacija, uključujući policijske stanice u Jablanici, Konjicu i Glavatičevu, te u zgradama općina Konjic i Jablanica.

D.Dž.

This post is also available in: English