Članak

Macić: Saznanja o zlostavljanju

15. Decembra 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Konjicu, bivši čuvar u logoru Čelebići je rekao da je bilo zlostavljanja zatvorenika, ali da nije vidio da je optuženi Eso Macić u tome učestvovao.

This post is also available in: English

Dževad Turak, svjedok Odbrane optuženog, kazao je da su u logoru Čelebići bili smješteni srpski zarobljenici i da je za navodno učešće optuženog Macića u zlostavljanju saznao iz medija, kada je čuo za optužnicu protiv njega.

“Eso je bio čuvar, kao i ja, i većinom je bio sa mnom na prijavnici. Ne znam da je učestvovao u zlostavljanju zarobljenika, ali je toga bilo. Esad Landžo se u tome isticao”, rekao je Turak.

Landžu, bivšeg stražara u logoru Čelebići, Haški tribunal je osudio na 15 godina zatvora zbog zločina nad zatočenicima.

Prema svjedoku Turaku, on je većinu vremena provodio na prijavnici koja se nalazila na ulazu u logor, te je po potrebi odlazio i do hangara zvanog “šestica”. Turak je kazao da se ne sjeća da je sa optuženim bio ispred tog hangara.

Svjedok je rekao da je u logoru Čelebići sigurno bio tokom juna i jula 1992. godine, kada je otišao Sportsku dvoranu “Musala“, gdje je kao stražar bio oko mjesec dana. Svjedok je kazao da u tom periodu Macić nije bio stražar u dvorani.

Macić se između ostalog tereti da je, kao pripadnik Armije BiH (ABiH), u prvoj polovini juna 1992. u logoru Čelebići ubio srpskog civila. Sredinom juna iste godine, kako je navedeno u optužnici, Macić je, zajedno s neidentificiranim čuvarima logora, surovo pretukao starijeg srpskog civila, zbog čega je ovaj umro.

Safet Dželmo, drugi svjedok Odbrane, rekao je da je od kraja 1992. do polovine 1993. godine bio stražar u Sportskoj dvorani “Musala”, istaknuvši da zatvorenici nikad nisu bili maltretirani. Ovaj svjedok je rekao da je, kada je stigao u dvoranu, zatekao optuženog.

“Zarobljenici su se preko dana kretali po sportskom terenu, a čak su s nama i lopte igrali. Koliko znam, nisu odlazili na radnu obavezu”, kazao je Dželmo.

Macić je, prema optužnici, u martu ili aprilu 1993. godine, u dvorani “Musala” nečovječno postupao prema zatočenim civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti tako što ih je tukao.

Na ovom ročištu iskaz je dao i jedan zaštićeni svjedok Odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. decembar ove godine.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English