Članak

Ivanović: Odbrani dostavljeni posljednji dokazi

15. Decembra 2011.00:00
Na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH dostavilo je Odbrani posljednje materijalne dokaze, a prije izlaganja završnih riječi preostalo je saslušanje Richarda Butlera, bivšeg haškog istra

This post is also available in: English

žitelja.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, dostavio je Odbrani audiozapis svjedočenja Josepha Kingorija, nekadašnjeg vojnog posmatrača Ujedinjenih nacija (UN), te nalaz Svetlane Radovanović, demografske vještakinje, koji su dati pred Sudom BiH.

Preostalo je još da tužilac Odbrani dostavi i audiozapis iznošenja nalaza i mišljenja vještakinje Radovanović, nakon čega će ovi dokazi biti uvršteni u sudski spis.

Ivanović je optužen da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac), znajući da će biti pogubljeni.

Nakon njihovog zatvaranja, prema optužnici, Ivanović je – zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda – “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Kako se dalje navodi u optužnici, Ivanović je izašao iz polukružne formacije koja je pucala na zatvorenike, te prošao iza zgrade, s namjerom da onemogući eventualni bijeg zarobljenika kroz prozore na stražnjoj strani skladišta.

Izvođenje dokaza bit će završeno nakon što bude ispitan Richard Butler, bivši istražitelj Haškog tribunala. Tužilac Čampara je rekao da se Butler tome nije protivio, ali da još čeka dobijanje dozvole UN-a.

Dogovoreno je da se njegovo saslušanje pokuša obezbijediti za naredni četvrtak, 22. decembar ove godine, kada je i zakazan nastavak suđenja.

A.J.

This post is also available in: English