Vijesti


Zečević i ostali: Ubijanje po naredbi 16. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženog Branka Topolu vidio ispred konvoja koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora krenuo prema Travniku.
Macić: Premlaćivanje nakon predaje 16. Marta 2012. Članak Na nastavku suđenja Esi Maciću, svjedok Odbrane se prisjetio kako je premlaćivan u policijskoj stanici Musala i u logoru Čelebići (općina Konjic).
Karadžić: Prisluškivanje optuženog 16. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, dvojica zaštićenih svjedoka Optužbe govorili su o metodama kojim je Armija BiH (ABiH) prisluškivala razgovore političkih i vojnih lidera bosanskih Srba, uključujući i optuženog Karadžića.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Produžen pritvor Dušku Đajiću 16. Marta 2012. Članak Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor za dva mjeseca Dušku Đajiću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Ilidža u novembru 1995. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH pred Kolegijem 16. Marta 2012. Članak Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio negativni stav Ustavnopravne komisije o prijedlogu prestanka važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, te su ovi prijedlozi poslani na usaglašavanje Kolegiju Doma.
Nešković i Ilić: Davanje alibija 14. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, trojica svjedoka Odbrane ispričali su da su optuženog Zorana Ilića u julu 1995. godine vidjeli u Bratuncu, te da je optuženi u pratnji policajaca prisustvovao organizovanom ispraćaju njegovog brata u vojsku.
Planinčić i ostali: Pucanje u selu Serdari 14. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je 17. septembra 1992. godine čuo pucnjavu u selu Serdari i vidio tenk.
Lokalno pravosuđe – Raguž: Izmijenjena optužnica 9. Marta 2012. Članak Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru izmijenilo je optužnicu protiv Miroslava Raguža, optuženog za ratni zločin počinjen u Stocu.
Zečević i ostali: Nedolazak vještaka 9. Marta 2012. Članak Mile Matijević, vještak Tužilaštva BiH, nije se pojavio na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, iako je bilo planirano da iznese svoj nalaz i mišljenje.
Vlahović: Udarci i pljačka prije spasa 9. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca, bračni par Delalić govorio je kako ih je maltretirao optuženi Veselin Vlahović zvani Batko, te im oduzeo sav novac i zlato.