Članak

Lokalno pravosuđe – Raguž: Izmijenjena optužnica

9. Marta 2012.00:00
Kantonalno tužiteljstvo u Mostaru izmijenilo je optužnicu protiv Miroslava Raguža, optuženog za ratni zločin počinjen u Stocu.

This post is also available in: English

Adis Nuspahić, tužitelj Kantonalnog tužiteljstva u Mostaru, kazao je da se Ragužu izmijenjenom optužnicom na teret stavlja i zlostavljanje vojnih zarobljenika.

Prema optužnici, Raguž je u periodu od početka augusta do kraja oktobra 1993. godine, kao pomoćnik zapovjednika Sigurnosne informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u fizičkom zlostavljanju i nanošenju tjelesne i duševne boli civilima bošnjačke nacionalnosti zatvorenim u “Koštanoj bolnici” (općina Stolac).

Josip Krešić, advokat optuženog Raguža, usprotivio se ovakvoj izmjeni optužnice, rekavši da će mu, ukoliko Sud prihvati izmijenjenu optužnicu, trebati više vremena da se pripremi za naredno ročište, pošto spomenuta optužnica još više šteti njegovom klijentu.

Hamo Kebo, predsjedatelj Sudskog vijeća, kazao je da će se “držati izmijenjene optužnice”.

“Ova optužnica je izmijenjena na osnovu dokaza koje ste vi dostavili Vijeću. Tužilac ima pravo da izmijeni optužnicu, ona je takva kakva jeste i mi ćemo je se držati”, rekao je Kebo.  

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart 2012. godine.

S.G.

This post is also available in: English