Vijesti


Novalić, Solak i Hodžić nepravosnažno osuđeni na 15 godina zatvora za zloupotrebe pri nabavci respiratora 5. Aprila 2023. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.
Advokat osuđen na dvije godine zatvora za zloupotrebu povjerenja i prevaru klijenta 4. Aprila 2023. Suđenje Advokat iz Prijedora Dragan Radetić osuđen je u banjalučkom Osnovnom sudu na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora zbog zloupotrebe povjerenja i prevare klijenta.
Narcis Džumhur i ostali: Reprodukovan snimak saslušanog svjedoka 4. Aprila 2023. Suđenje Reprodukovanjem snimka ranije saslušanog svjedoka sarajevskog Kantonalnog tužilaštva nastavljeno je obnovljeno suđenje bivšem direktoru “Željeznica Federacije” Narcisu Džumhuru i ostalima, optuženima za zloupotrebe položaja i sklapanja štetnih ugovora.
Cikotić: Odustajanje od naoružanja kojeg je bilo na stanju 4. Aprila 2023. Suđenje U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane Selmi Cikotiću, vještak Tužilaštva govorio je o izmjenama trećeg ugovora o prodaji naoružanja kojima su izbačene određene stavke, iako su bile na stanju zaliha.
Sredinom maja počinje disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković 4. Aprila 2023. Vijest Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv tužiteljice Diane Kajmaković počet će 16. maja, kada je i najavljeno saslušanje prvih svjedoka, dogovoreno je u nastavku pripremnog ročišta pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Jelečević: Neopravdan utrošak sredstava konstatovan vještačenjem 3. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, vještakinja ekonomske struke je konstatovala neopravdan utrošak sredstava dodijeljenih Savezu invalida Federacije, te neprovjeravanje utroška sredstava i nepoduzimanje adekvatnih mjera od strane Federalnog ministarstva.
Patković: Skupocjeno vozilo dvije godine skrivano od svih u Fondaciji 3. Aprila 2023. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebu položaja u Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije, svjedoci su ispričali da su tek 2018. godine saznali da je Fondacija dvije godine ranije kupila novi automobil i da ih je optuženi Šerif Patković uvjeravao da je to njegovo vozilo.
Disciplinska tužba zbog štetnog ponašanja i neizvršavanja uputstava nadređenog 3. Aprila 2023. Vijest Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu su kazali da disciplinskom tužbom terete tužiteljicu Tužilaštva Brčko distrikta Dejanu Jovanović za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva, koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i za neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.
Sljedeće sedmice presuda Novaliću i ostalima u predmetu “Respiratori“ 31. Marta 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će u srijedu, 5. aprila, izreći presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.
Zbog povlačenja optužnice obustavljen postupak protiv Mustafe Gegaja 31. Marta 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povuklo je optužnicu protiv Mustafe Gegaja, osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović-Kolonija, s ciljem provođenja sveobuhvatnije istrage.