Vijesti


Ponovno će se odlučivati o vraćanju na posao bivšeg uposlenika Centralne banke 31. Marta 2023. Vijest Državni sud je drugostepenom presudom u cijelosti uvažio žalbu Centralne banke, te na ponovno odlučivanje vratio dio presude koji se odnosi na odluku o vraćanju na radno mjesto i isplatu neisplaćenih plata bivšem uposleniku ove institucije Sanjinu Sinanoviću.
“Dan logoraša Žepča“: Obilježavanje zbog budućih generacija 31. Marta 2023. Vijest Bacanjem stotinu karanfila sa žepačkog mosta i prigodnim programom, u Žepču će u popodnevnim satima biti obilježena 29. godišnjica raspuštanja logora Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u kojima je bilo zatvoreno stanovnišvo iz ovog grada, ali i Teslića, Maglaja i Zavidovića.
Potvrđena optužnica za zločine u Doboju 31. Marta 2023. Vijest Okružni sud potvrdio je optužnicu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Doboja podignutu protiv Džemala Jukana, bivšeg komandanta Armije BiH.
Izricanje presude advokatu optuženom za zloupotrebu i prevaru 4. aprila 30. Marta 2023. Vijest Tužilaštvo je svojim dokazima dokazalo moju nevinost, rekao je okončavši svoju završnu riječ Dragan Radetić, advokat iz Prijedora koji je optužen za zloupotrebu povjerenja i prevaru klijenta pred Osnovnim sudom u Banjaluci, koji je izricanje presude zakazao u utorak, 4. aprila.
Formirano Nadzorno tijelo za praćenje Revidirane strategije za ratne zločine 30. Marta 2023. Vijest Vijeće ministara usvojilo je odluku o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, dvije i po godine nakon njenog usvajanja.
Ažurirana mapa nelegalne gradnje i sječe šuma – poboljšane funkcije za građane, novinare i nevladin sektor 30. Marta 2023. Vijest Interaktivna mapa gradnje objekata i sječe šuma u Kantonu Sarajevo važan je alat koji će omogućiti praćenje eventualne korupcije u oblasti prostornog planiranja i građenja, kazali su iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo na predstavljanju ažurirane verzije, kojom su poboljšane funkcije za građane, nevladin sektor i medije.
Novac u zamjenu za sigurno zaposlenje u Graničnoj policiji BiH 30. Marta 2023. Suđenje U nastavku suđenja za koruptivna djela u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je kako ju je optuženi Ensar Salčinović kontaktirao i tražio novac za njeno zaposlenje.
Saznanja o izostancima Dragana Šojića petkom s posla 29. Marta 2023. Suđenje Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedoci Državnog tužilaštva su kazali da imaju saznanja da on petkom obično nije bio na poslu.
Blekić i ostali: Naplata problematičnih potraživanja 29. Marta 2023. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorili su o kupovini zemljišta u Sarajevu za planiranu izgradnju poslovnog centra NLB banke.
Počelo suđenje za zloupotrebe u banjalučkom preduzeću 29. Marta 2023. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i nekoliko Odbrana, počelo je suđenje Mati Žariću, Mili Bule, Aleksandru Šukalu, Zoranu Manojloviću i Dragi Maleševiću, koji se terete da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja nanijeli štetu kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka za skoro pola miliona konvertibilnih maraka.