Vijest

Sredinom maja počinje disciplinski postupak protiv Diane Kajmaković

4. Aprila 2023.12:50
Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv tužiteljice Diane Kajmaković počet će 16. maja, kada je i najavljeno saslušanje prvih svjedoka, dogovoreno je u nastavku pripremnog ročišta pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Diana Kajmaković. Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca (UDT) tereti Dianu Kajmaković, suspendovanu zamjenicu glavnog tužioca, po tri tačke disciplinske tužbe – za korištenje funkcije tužioca radi pribavljanja koristi, miješanje u rad tužilaca, ponašanje koje šteti ugledu funkcije, kao i zbog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet.

Tokom nastavka pripremnog ročišta, koje je počelo 17. februara ove godine, disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović je, tokom očitovanja na dokaze tužene, kazao da se okolnosti na koje su predloženi zaposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) ne odnose na činjenični opis disciplinske tužbe.

Govoreći o dva zaposlenika iste policijske agencije, Hadžiomerović je dodao da su predloženi na slične okolnosti, te da smatra da nije svrsishodno da svjedoče obojica radi ekonomičnosti postupka. On se usprotivio i na izvođenje dokaza saslušanja vještaka.

Dajući odgovor na prigovor, Kajmaković je pojasnila da svjedoci iz iste policijske agencije neće govoriti o istim okolnostima, već o tome kako su se tajni podaci dostavljali njoj tokom rada na predmetima.

Pravna zastupnica Senka Nožica je pojasnila da oni neće govoriti o istom vremenskom periodu te da će svjedočiti o tome kako su postupali u određenim predmetima.

Na određeni broj svjedoka Hadžiomerović nije imao prigovor na saslušanje, kao i materijalne dokaze.

Prvom tačkom tužbe, Kajmaković se na teret stavlja da je od 8. novembra 2021. do 24. augusta 2022. godine, u svojstvu rukovodioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, u sefu svoje kancelarije držala 21 povjerljivu informaciju zaprimljenu u vezi sa Sky aplikacijom, da ih nije zavela u skladu s Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju i da je postupala suprotno zahtjevu vršioca dužnosti glavnog tužioca.

Kajmaković je na teret stavljeno da je 23. maja 2022. u svojoj kancelariji povišenim tonom rekla policijskom službeniku Kantona Sarajevo da njoj lično mora dostavljati akte u vezi sa Sky aplikacijom, a ne postupajućim tužiocima.

Trećom tačkom joj se na teret stavlja da je pozvala saradnika tužioca Mirze Hukeljića da joj donese jednu odluku iz njegovog spisa, što postupajući tužilac nije dozvolio.

Punomoćnica Lejla Čović je predložila ulaganje Pravilnika o zaštiti tajnih podataka jer se, kako je pojasnila, u dispozitivu tužbe navodi da Kajmaković nije postupala po njemu, a Odbrana želi dokazati da je Pravilnik donesen u oktobru 2022. godine, u periodu koji nije obuhvaćen tužbom.

“Predlažemo ulaganje novinskih članaka – sjetit ćete se da je disciplinska tužiteljica isticala da je postojala kontakt tačka sa Europolom, a mi predlažemo novinske članke od 21. marta 2023. godine, gdje se vidi da je tada uspostavljena kontakt tačka i da je potpisana saradnja”, navela je Čović.

Prvostepena disciplinska komisija je prihvatila izvođenje dokaza UDT-a, odnosno saslušanje svjedoka i ulaganje materijalnih dokaza. Također, prihvatili su saslušanje svjedoka Odbrane, osim predloženog vještaka jer, prema njima, njegovo svjedočenje nije relevantno.

Na glavnom ročištu, koje je zakazano za 16. maj, saslušat će se Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, te tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić.

Emina Dizdarević Tahmiščija