Vijesti


Hazim Fazlović pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u Brčkom 7. Aprila 2023. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je, kao neosnovanu, žalbu Tužilaštva, te potvrdilo prvostepenu presudu kojom se Hazim Fazlović oslobađa optužbi za zločin nad ratnim zarobljenicima u Brčkom 1993. godine, saopćeno je iz Državnog suda.
Salihović: Tužilaštvo prigovore Odbrane ocijenilo neosnovanim i netačnim 6. Aprila 2023. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ocijenilo je neosnovanim i netačnim prigovore i komentare koji su se odnosili na materijalne dokaze, a koje je iznijela Odbrana Gorana Salihovića, bivšeg glavnog tužioca Državnog tužilaštva, koji je optužen da je – koristeći službeni položaj – pribavio imovinsku korist.
Formiran disciplinski predmet protiv sudije Branka Perića nakon presude u predmetu “Respiratori” 6. Aprila 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet po službenoj dužnosti protiv Branka Perića, sudije Državnog suda koji je u srijedu imao izdvojeno mišljenje tokom izricanja nepravosnažne presude u predmetu “Respiratori”, potvrđeno je za Detektor.
Šojić: Direktor i zamjenici se nisu morali prijavljivati kada dolaze i odlaze s posla 5. Aprila 2023. Suđenje U nastavku suđenja Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedoci Državnog tužilaštva su rekli kako su evidenciju o dolascima na posao vodili bez postojanja pravilnika o vođenju evidencije prisustva na poslu, te da se direktor i njegovi zamjenici nisu morali prijavljivati kada dolaze, odnosno odlaze s posla.
Blekić i ostali: Namjera izgradnje poslovnog centra “Marindvor“ 5. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit“, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorili su o namjeri izgradnje poslovnog objekta “Marindvor“.
Pronađeni posmrtni ostaci na području Busovače 5. Aprila 2023. Vijest Na lokalitetu Jazvine kod Busovače ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe za koju se pretpostavlja da je žrtva bošnjačke nacionalnosti nestala na ovom području tokom rata 1993. godine, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH).
Džombić: Nalaz vještaka ekonomske struke 5. Aprila 2023. Suđenje Saslušanjem vještaka ekonomske struke, nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću zbog zloupotrebe položaja, odnosno što je 2012. firmi “Energolinija“ iz Zvornika omogućio dobijanje kredita Investiciono-razvojne banke u iznosu od 19,4 miliona maraka, a koji nikada nije vraćen.
Safetu Brkiću uslovna kazna zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka 5. Aprila 2023. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine osudio je Safeta Brkića na uslovnu kaznu od dvije godine za neovlašteno otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz predmeta terorizma, prihvativši sporazum o priznanju krivice koji je postigao s Tužilaštvom.
Zadovoljstvo nepravosnažnom presudom u predmetu “Respiratori“ prikriveno bojazni od drugostepene 5. Aprila 2023. Vijest Presudu kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, sagovornici Detektora smatraju značajnom u procesuiranju visoke korupcije, ali istovremeno iskazuju bojazan da li će u drugom stepenu biti potvrđena odluka na koju su odbrane već najavile žalbe.
Mirza Ademaj i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska svjedoka 5. Aprila 2023. Suđenje Suđenje za zloupotrebe prilikom inspekcijskih kontrola je odgođeno nakon što se tri svjedoka Tužilaštva nisu pojavila pred Općinskim sudom u Sarajevu.