Suđenje

Narcis Džumhur i ostali: Reprodukovan snimak saslušanog svjedoka

4. Aprila 2023.16:12
Reprodukovanjem snimka ranije saslušanog svjedoka sarajevskog Kantonalnog tužilaštva nastavljeno je obnovljeno suđenje bivšem direktoru “Željeznica Federacije” Narcisu Džumhuru i ostalima, optuženima za zloupotrebe položaja i sklapanja štetnih ugovora.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu Kantonalni sud u Sarajevu je donio rješenje kojim se preuzimaju ranije provedeni dokazi sa svim prigovorima, nakon čega je reprodukovan snimak saslušanja svjedoka Antuna Fabeka iz 2018. godine, a koji je od 2006. do 2009. bio predsjednik Uprave u TŽV “Gredelj“.

Ranije je Vrhovni sud Federacije BiH djelimično uvažio žalbe Tužilaštva i Odbrana te ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz decembra 2020., kojom su Džumhur, Sejo Ramić i Nasir Silajdžić osuđeni na po godinu zatvora, Svetlana Mujkanović i Zufer Vlajčić na uslovne kazne, a Smajo Salketić i Ninoslav Lučić oslobođeni. Sa njima je optuženo i pravno lice “TŽV Gredelj”.

Na teret im je stavljeno da su od 2008. do 2010. godine zloupotrijebili službeni položaj, krivotvorili službenu dokumentaciju i sačinjavali štetne ugovore za modernizaciju, popravku i nepredviđene radove na lokomotivama u vlasništvu Javnog preduzeća “Željeznice Federacije”, pri čemu su oštetili ovo preduzeće za više od 4,5 miliona maraka.

Presudom iz decembra 2020., firma “TŽV Gredelj” bila je kažnjena sa 2,5 miliona maraka, a od Silajdžića je oduzeta protivpravno stečena imovinska korist.

Nastavak suđenja je zakazan za 18. april, kada će biti reprodukovan snimak saslušanja vještaka finansijske struke.

Aida Trepanić