Vijesti


BIRN BiH objavio Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH 28. Marta 2023. Vijest BIRN Bosne i Hercegovine predstavio je nastavnicima, stručnjacima i medijima Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, koja sadrži informacije iz svih presuda pred Haškim tribunalom o počinjenim zločinima, video svjedočenja preživjelih i žrtava prilagođena učenicima, te pripreme za čas sa aktivnostima, kao pomoć nastavnicima i profesorima za održavanje časova o temama iz bliske prošlosti. Učesnici u Sarajevu prepoznali su Bazu kao alat za borbu protiv revizionizma, negiranja i protiv obrazovanja u službi podjela.
Tužilaštva propustila reagovati na više od 50 izvještaja revizora u kojima su utvrđene nepravilnosti 27. Marta 2023. Vijest Za više od 50 izvještaja u kojima su revizori u Federaciji utvrdili kršenje zakona u posljednjih šest godina kantonalna tužilaštva odlučila su da neće provoditi istragu, navodi se u posljednjem izvještaju Federalnog ureda za reviziju. Direktor Ureda kaže kako su na neke odgovore tužilaštava čekali i do šest godina.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine u “Malom logoru” u Banjoj Luci 24. Marta 2023. Vijest Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, naredne sedmice počinje suđenje petnaestorici optuženih za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih od 1992. do 1995. godine u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) Banja Luka, zvanom “Mali logor”.
Zašto je Dodik odlučio baš sada prekinuti odnose sa američkom i britanskom ambasadom? 24. Marta 2023. Vijest U prvim reakcijama na odluku Vlade Republike Srpske da na poziv Milorada Dodika prekine saradnju sa američkom i britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini zbog britanske najave slanja municije sa osiromašenim uranijem Ukrajini te onoga što nazivaju njihovim antidejtonskim djelovanjem, stručnjaci vide još jednu predstavu za javnost motivisanu odnosom s Rusijom, ali koja Dodiku služi za bolje pozicioniranje i moguće skoro eskaliranje situacije u BiH.
Zatražena disciplinska odgovornost Ružice Jukić zbog komentara o imenovanju u pravosuđu 24. Marta 2023. Suđenje Saslušanjem sutkinje Ružice Jukić i iznošenjem završnih izlaganja, okončan je disciplinski postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Tuzli, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”. Disciplinska tužiteljica je zatražila sankcionisanje Jukić, dok je njen punomoćnik zatražio odbijanje tužbe po svim tačkama.
Pronađeni posmrtni ostaci na području Prijedora 24. Marta 2023. Vijest Na lokalitetu Žeger-Čarakovo kod Prijedora pronađeni su posmrtni ostaci najvjerovatnije žrtve bošnjačke nacionalnosti ubijene u ljeto 1992. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Održan postupak protiv sudije iz Bihaća zbog kašnjenja u evidencijama 24. Marta 2023. Vijest Disciplinski tužilac zatražio je kažnjavanje sudije Kantonalnog suda u Bihaću Dine Muslića zbog neopravdanog kašnjenja, dok je punomoćnik naveo da propusti tuženog ne predstavljaju disciplinski prekršaj.
Roditelji i prijatelji položili cvijeće na petu godišnjicu ubistva Davida Dragičevića 24. Marta 2023. Vijest Roditelji ubijenog mladića Davida Dragičevića okupili su se danas sa prijateljima i članovima grupe “Pravda za Davida” na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo prije pet godina. Rekli su da nisu optimistični da će ubice biti procesuirane u istrazi koju danas vodi Državno tužilaštvo.
Iva Vukušić: Države angažuju paravojske kako bi izbjegle odgovornost za nasilje 24. Marta 2023. Vijest Paravojne jedinice bile su pogodne za izbjegavanje odgovornosti zvaničnih politika tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, a na sličan način se danas koriste u ratu u Ukrajini, kazala je u Sarajevu tokom predavanja o paravojskama historičarka Iva Vukušić.
Sjednica VSTV-a: Ukazano na potrebu bolje komunikacije pravosudnih institucija i Vijeća 23. Marta 2023. Vijest Prema analizi Odjela za efikasnost i unapređenje rada u sudovima, potrebna je bolja dvosmjerna komunikacija institucija i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u rješavanju predmeta organiziranog kriminala i korupcije, rečeno je na redovnoj sjednici VSTV-a.