Vijest

Disciplinska tužba zbog štetnog ponašanja i neizvršavanja uputstava nadređenog

3. Aprila 2023.13:33
Iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu su kazali da disciplinskom tužbom terete tužiteljicu Tužilaštva Brčko distrikta Dejanu Jovanović za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva, koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i za neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, osim ako bi izvršavanje takvog uputstva značilo kršenje zakona.
Brčko. Foto: BIRN BiH

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac nije posebno obrazlagao svaku tačku tužbe, ali je zatražio od Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da, nakon provedenih dokaza, utvrdi odgovornost Jovanović, odnosno izrekne odgovarajuću disciplinsku mjeru.

UDT je predložio saslušanje sedam svjedoka i uvođenje 34 materijalna dokaza.

Baćevac je pojasnio da su protiv Jovanović ranije vođeni postupci od kojih je jedan okončan sporazumom i izrečenom pismenom opomenom, a drugi odlukom o smanjenju plate od 10 posto na periodu od pola godine.

Duško Tomić, punomoćnik tužene, rekao je da se s njom već tri godine bavi “problemima u Brčko Distriktu“ te da ga, s obzirom na to koliko je precizna i pedantna, ne iznenađuju stvari koje ona doživljava. Dodao je da je Jovanović prvih pet-šest godina ostvarivala najbolje rezultate. Ona je, međutim, kako je pojasnio, bila izložena mobingu.

“Ružan je osjećaj klijentice – osim mobinga, osjeća se i nacionalna netrpeljivost“, kazao je Tomić i dodao da smatra da je ovo veliko gubljenje vremena za stvar koja se mogla riješiti mirnim putem.

On je rekao i da ostaje pri navodima u odgovoru na tužbu, predloženim svjedocima i materijalnim dokazima, s tim da bi voljeli dopuniti listu svjedoka sa još dva.

Tužiteljica Jovanović je kazala da je simptomatično da se prijava protiv nje podnijela dvije do dvije i po godine od predmetnih događaja. Također je dodala da joj je, s obzirom na protok vremena, bilo potrebno vrijeme da dođe do određenih materijalnih dokaza koje je predložila i detaljno obrazložila na ovom ročištu.

Među više od 20 predloženih materijalnih dokaza nalazi se i nalaz i mišljenje ljekara u odnosu na njeno zdravstveno stanje. Ona je pojasnila da je zbog cjelokupne situacije na poslu došla u situaciju da u posljednje tri godine nekoliko puta bude na bolovanju.

“Sve ovo što mi se dešava kod mene je izazvalo promjenu zdravstvenog stanja“, navela je Jovanović.

Predloženi materijalni dokazi, kako je pojasnila Jovanović, odnose se, između ostalog, i na situaciju kada je ona postupala kao dežurni tužilac, a Ranka Dabić kao asistent, te je Dabić usljed “svog bezobrazluka“ napustila Tužilaštvo “u pola istražnih radnji“.

Jovanović je navela da se ponašanje asistentice Dabić ne očituje samo u neprimjerenom odnosu prema njoj, nego je asistentica napuštala rad u predmetu i svoje radno mjesto, nakon čega je izostala bilo kakva reakcija glavnog tužioca prema njima dvjema.

Ona je među dokazima predložila i one, kako je pojasnila, koji se odnose na predmet zbog prijave građanina protiv glavnog tužioca, koji je ona slučajno zadužila kao dežurni tužilac, te dovela prikupljanje dokaza do kraja, da bi potom bilo traženo njeno izuzeće.

Jovanović je predložila i akt o nesprovođenju istrage protiv glavnog tužioca Zekerije Mujkanovića.

S obzirom na to da Jovanović danas predložene materijalne dokaze nije dostavila UDT-u, Prvostepena disciplinska komisija joj je dala rok od pet dana da to učini, kako bi se na narednom ročištu druga strana mogla o njima izjasniti.

Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 18. april.

Lamija Grebo