Vijesti


Šojić: Istovremeno utvrđen redovan rad i prelazak granice 12. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) utvrdila da je u šiht-listi vođen redovan rad, kada je evidentiran i prelazak preko granice.
Mihajlović: U sefu nije bilo novca 12. Aprila 2023. Suđenje Svjedok Optužbe je na suđenju Boži Mihajloviću, suspendovanom tužiocu za nesavjestan rad u službi, rekao da je u Državnom tužilaštvu uobičajena praksa bila potpisivanje dokumenata u ime drugih tužilaca.
Sjednica VSTV-a: UDT bilježi porast broja pritužbi protiv rukovodilaca pravosudnih institucija 12. Aprila 2023. Vijest Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević kazala je da je Ured disciplinskog tužioca zabilježio porast pritužbi protiv rukovodilaca pravosudnih institucija, kao i da su izrečene 33 disciplinske mjere protiv nosilaca pravosudnih funkcija, među kojima su i dva premještaja sa mjesta glavnog na mjesto tužioca.
Obilježeno 30 godina od ubistava 105 civila na igralištu u Srebrenici 12. Aprila 2023. Vijest Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama obilježena je 30. godišnjica zločina počinjenog 12. aprila 1993., kada su četiri granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubile 105, a ranile više od 100 bošnjačkih civila.
U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca 12. Aprila 2023. Vijest Višegrad postaje mjesto hodočašća srpsko-ruskog prijateljstva za cijeli region, rečeno je tokom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u sjećanje na poginule pripadnike Vojske Republike Srpske sa kojeg je pozvano na “vraćanje duga” Rusima u ukrajinskoj regiji Donbas.
Na obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca dolaze predstavnici vlasti i bivši borci VRS-a 11. Aprila 2023. Vijest Na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu u srijedu će biti održan pomen dobrovoljcima iz Rusije koji su poginuli tokom rata u Bosni i Hercegovini u jedinicama Vojske Republike Srpske (VRS), a događaju će prisustvovati predstavnici vlasti i udruženja koja održavaju srpsko-ruske veze i okupljaju bivše borce.
Ćerimagić: Početkom maja presuda za zloupotrebu pri zapošljavanju u Zavod u Pazariću 10. Aprila 2023. Suđenje Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u završnoj riječi pojasnilo da je van razumne sumnje dokazano da je Jasmin Ćerimagić, bivši direktor Zavoda u Pazariću, počinio krivično djelo “zloupotreba položaja i ovlaštenja“, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili izricanje uslovne osude, ukoliko optuženi bude proglašen krivim.
Raspisana međunarodna potjernica za Antom Pavićem 10. Aprila 2023. Vijest Okružni sud u Doboju odredio je pritvor i raspisao međunarodnu potjernicu za Antom Pavićem, optuženim za zločine počinjene 1992. godine nad civilima srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu, nakon što ponovo nije pristupio na ročište za izjašnjenje o krivici, potvrđeno je za Detektor.
Naredne sedmice počinje suđenje za silovanje na području Zvornika 7. Aprila 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice počet će suđenje Radetu Grujiću, optuženom za silovanje u Liplju kod Zvornika u junu 1992. godine.
Dodik ponovo negirao genocid nakon što je OHR pozvao na njegovo procesuiranje 7. Aprila 2023. Vijest Milorad Dodik ponovo je zaprijetio secesijom Republike Srpske nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini pozvao na njegovo procesuiranje zbog negiranja genocida u Srebrenici.