Suđenje

Džombić: Nalaz vještaka ekonomske struke

5. Aprila 2023.14:12
Saslušanjem vještaka ekonomske struke, nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću zbog zloupotrebe položaja, odnosno što je 2012. firmi “Energolinija“ iz Zvornika omogućio dobijanje kredita Investiciono-razvojne banke u iznosu od 19,4 miliona maraka, a koji nikada nije vraćen.
Aleksandar Džombić ispred banjalučkog Okružnog suda. Foto: BIRN BiH

Vještak Aleksandar Čolić je odgovarajući na pitanje advokata Zorana Bubića rekao da, ukoliko bi došlo do prinudne naplate, Alumini“ kao jemcu ne bi bio problem isplatiti cjelokupan iznos kredita Energolinije“.

Tužioca Republičkog tužilaštva Republike Srpske, Radenka Jankovića, zanimalo je da li je vještaku poznato da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske prvobitno odbila da odobri kredit Energoliniji“ i da je malikreditni odbor te banke procijenio da je maksimalan kredit koji toj kompaniji može biti dat 6,2 miliona maraka.

Odbrana je primjedbovala ovakvom pitanju, uz obrazloženje da vještačenje nije obuhvatilo period prije odobrenja kredita Energoliniji“.

Tužilaštvo je prinuđeno i angažovaće takođe vještaka ekonomske struke, jer je vještak angažovan od strane Odbrane i obratio je pažnju samo na stvari koje interesuju Odbranu“, rekao je tužilac Janković.

On je vještaka pitao i šta se promijenilo u finansijskim pokazateljima poslovanja Energolinije“ između odbijanja kredita u novembru 2011. i odobravanja u februaru 2012. godine.

Promijenilo se jer su u prvom zahtjevu tretirani polugodišnji podaci, a u drugom veći period, pa postoji mogućnost da su različiti podaci“, rekao je Aleksandar Čolić.

Kredit je Energoliniji“ isplaćen u maju 2012. godine, a u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona maraka upotrijebljeno u svrhe za koje je kredit tražen, a da je ostatak iznesen iz Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, Kreditni odbor Investiciono-razvojne banke RS-a je 10. novembra 2011. godine donio odluku kojom se odbija zahtjev “Energolinije” d.o.o. Zvornik za dodjelu kredita, zbog toga što je preduzeće bilo prezaduženo i imalo je problema u izvršavanju obaveza prema povjeriocima.

Navedeno je i da je Džombić potpisao odluku koju je donio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB-a RS-a, kojom se “Energoliniji” odobrava kredit u iznosu od 19.400.000,00 KM, pri čemu je bio svjestan da je korisnik kredita kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Suđenje se nastavlja 25. aprila, kada je planirano Džombićevo svjedočenje.

 

Vladimir Kovačević