Suđenje

Mirza Ademaj i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska svjedoka

5. Aprila 2023.11:31
Suđenje za zloupotrebe prilikom inspekcijskih kontrola je odgođeno nakon što se tri svjedoka Tužilaštva nisu pojavila pred Općinskim sudom u Sarajevu.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Vukajlović je kazao kako su dva svjedoka nepoznata na adresi, dok se jedan odselio sa adrese.

Mirza Ademaj se tereti da je, u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je, posredstvom trgovca Enesa Zijadića, dostavljana putem aplikacije Viber.

Edina Busuladžić i Alzira Hota, prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, terete se da su prilikom kontrola propustile pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Prema optužnici, Ademaj i Zijadić se terete da su počinili krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem”, dok se Hota i Busuladžić terete zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Nastavak suđenja je zakazan za 17. april.

Aida Trepanić