Suđenje

Šojić: Direktor i zamjenici se nisu morali prijavljivati kada dolaze i odlaze s posla

5. Aprila 2023.16:58
U nastavku suđenja Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedoci Državnog tužilaštva su rekli kako su evidenciju o dolascima na posao vodili bez postojanja pravilnika o vođenju evidencije prisustva na poslu, te da se direktor i njegovi zamjenici nisu morali prijavljivati kada dolaze, odnosno odlaze s posla.
Parlament i Vijeće ministara BiH. Foto: BIRN BiH

Gordana Šunjić je od 2000. godine zaposlena na poziciji tehničkog sekretara u Službi za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, gdje je, između ostalih zadataka, imala obavezu da vodi evidenciju o dolascima na posao, šiht-listu.

“Evidenciju sam vodila za direktora, zamjenike, šefove odsjeka i još neke zaposlenike, ukupno 16 ili 17 ljudi”, kazala je svjedokinja.

Ona je navela kako je radila po svom osjećaju, da ne postoji pravilnik o vođenju evidencije prisustva na poslu, te da se direktor i njegovi zamjenici nisu morali prijavljivati.

“Ako direktor nije na poslu, nije imao nalog za službeni put, ja to evidentiram kao redovan rad”, objasnila je svjedokinja.

U svom iskazu navela je kako su dobijali rješenja o korištenju prvog dijela godišnjih odmora, te ukoliko nije sve iskorišteno, a ona je imala evidenciju o tome, kada nema direktora, ona mu upisuje redovan rad i sebi dopiše da mu je uzela jedan dan od tog neiskorištenog godišnjeg odmora.

U slučaju službenih putovanja, svjedokinja je rekla da je ostavljala prazne kolone, te naknadno provjeravala da li je realizovan nalog, a potom upisivala u šiht-listu.

Branitelja Dragišu Jokića je zanimalo gdje se najviše službeno putovalo, a svjedokinja je kazala da je to unutar BiH – Mostar, Banja Luka i Tuzla, gdje imaju svoje objekte i zaposlene.

“U Mostaru imate jednog zaposlenog, ko vodi za njega evidenciju?”, upitao je Jokić, a svjedokinja je rekla da ona to radi.

“Ne vidite čovjeka da li je došao na posao, kako to radite?”, ponovno je upitao Jokić, na što je svjedokinja rekla da njemu piše redovan rad, osim kada dostavi rješenje o korištenju godišnjeg odmora ili bolovanja.

Na pitanje optuženog Šojića, svjedokinja je kazala da se slobodan dan traži pisanim putem, ali ako iskrsne nešto hitno, pozove direktora i on joj daje slobodan dan, a u šiht-listi se vodi kao redovan rad.

Na poziv Tužilaštva BiH odazvala se i Milana Lonco, koja je bila sekretarica optuženom Šojiću, a koja sada obavlja posao stručnog saradnika za kontrolu računovodstveno-finansijskih poslova u Službi za zajedničke poslove institucija BiH.

Ona je ispričala kako je pisala zahtjeve za službena putovanja, koja je potom nosila zamjenicima direktora na potpisivanje, te da je vodila i šiht-listu kada nije bilo kolegice Gordane Šunjić.

“Direktor je nekada znao dva puta izaći i vratiti se na posao, nije bio dužan meni govoriti gdje ide”, rekla je svjedokinja te dodala kako Šojića najčešće nije bilo na poslu krajem sedmice.

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši tako budžet BiH.

Semir Ramović, šef odjela za materijalno-finansijske poslove, kazao je kako su oni radili obračune plata na osnovu šiht-listi, te drugih potrebnih dokumenata.

“Ako nema šiht-liste, ako je, naprimjer, bolovanje a nema doznaka ljekara, obračun plata se ne radi dok se to ne dostavi”, objasnio je svjedok. On je naveo kako realizacija naloga za službeni put znači kada se ostvare novčani izdaci, odnosno dnevnice.

“Većina naloga nije imala nikakve finansijske izdatke, tako da je razlika samo u tome hoće li se na osnovicu plate dodati dnevnica ili ne, a većina službenih putovanja se štrihirala kao redovan rad, ali u finansijskom smislu ništa se ne mijenja”, rekao je svjedok.

Jugoslav Julagić, šef Odsjeka za javne nabavke, naveo je kako mu je rečeno da, s obzirom da je pošta iz ovog sektora hitna, istu nosi Šojiću na potpis do četvrtka do 12 sati, jer njega poslije toga nema u kancelariji.

Suđenje se nastavlja 12. aprila.

Selma Boračić Mršo