Vijest

Zadovoljstvo nepravosnažnom presudom u predmetu “Respiratori“ prikriveno bojazni od drugostepene

Presudu kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, sagovornici Detektora smatraju značajnom u procesuiranju visoke korupcije, ali istovremeno iskazuju bojazan da li će u drugom stepenu biti potvrđena odluka na koju su odbrane već najavile žalbe.
Izjave nakon izricanja presude. Foto: BIRN BiH

Dvije godine nakon početka suđenja, Sud Bosne i Hercegovine osudio je federalnog premijera Fadila Novalića na četiri godine zatvora, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na pet godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Ovom presudom je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International-a u BiH, kaže da je nezahvalno komentarisati presudu, s obzirom na to da je nepravosnažna, te postavlja pitanje koliko vremena će proći da postane pravosnažna i šta će biti njen rezultat.

“Treba sačekati da se vidi obrazloženje zbog čega je premijer osuđen, a ministrica finansija oslobođena, s obzirom na njenu odgovornost i poziciju i učešće u cijelom tom procesu”, navodi Korajlić.

Ona kaže da su u ovoj presudi zanimljive i visoke kazne koje su izrečene, u poređenju sa drugim predmetima u prethodnom periodu.

“Sigurno su tu utjecala i očekivanja, pritisak i interes javnosti u cijelom ovom slučaju i na neki način javni pritisak na Sud, odnosno Sudsko vijeće, u očekivanju kakvu će donijeti odluku”, smatra Korajlić, dodajući da je u optužnici bilo nelogičnosti u vezi s krivičnim djelima za optužene.

Donošenje osuđujuće presude pohvalnim smatra Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba. On kaže da je prvostepenu presudu još uvijek teško komentarisati i navodi da je kroz ovaj postupak vidljivo da se zloupotrebe u javnim nabavkama mogu uspješno procesuirati.

“Nevladine organizacije, eksperti i svi ostali koju su se bavili ovim slučajem, saglasni su da je ovdje zaista bila jedna očita zloupotreba prilikom nabavke tih respiratora. Počevši od djelatnosti ‘malinarske firme’ koja je to nabavila, pa preko upitne hitnosti nabavke, te na kraju same ispravnosti respiratora koji su nabavljeni sve zaista potvrđuje brojne zloupotrebe“, zaključuje Golubović.

Njegovo mišljenje dijeli i Dinko Dundić, izvršni urednik portala Fokus, medija koji je pisao o nepravilnostima prilikom nabavke respiratora i prvi otkrio od koje firme i za koliko novca su oni kupljeni. Dundić kaže da mu je drago da su se pred pravosudnim institucijama počele raspetljavati velike koruptivne afere poput ove.

“Naše je da otkrijemo, upozoravamo na neke stvari koje se ne uklapaju u neke norme društvenog i političkog ponašanja i na njih ukazujemo”, navodi Dundić dok pojašnjava ulogu i bitnost istraživačkog novinarstva, te dodaje da bi pravosudne institucije trebale pravno obrađivati društvene probleme.

Senka Kurt, glavna i odgovorna urednica portala Interview.ba, navodi da postoji bojazan šta bi se moglo desiti u žalbenom postupku i da, uprkos današnjim presudama, nije ubijeđena u nezavisnost pravosuđa.

“Zapravo mislim da je ovo najveći benefit, najveća pobjeda istraživačkog novinarstva“, kaže Kurt i dodaje da je presuda važna i zbog uticaja koji je SDA pokušala napraviti na ishod predmeta.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, što su najavili i Odbrana i Tužilaštvo.

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović je nakon izricanja presude novinarima rekla da su politički oponenti i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država imali politički plan protiv Federacije BiH i Novalića, koji ima “specifičan cilj“.

“Presuda nije pravosnažna, mi ćemo uložiti žalbu na to u svakom slučaju. Međutim, kako će ovo završiti, vidjet ćete u kojoj mjeri je ovaj predmet ozbiljan i kakve će biti posljedice“.

Na pitanje zašto se premijer Novalić nije pojavio na izricanju presude, Vidović je rekla da je “jutros imao neodložnog posla“.

Marsela Bajramović, braniteljica suspendovanog direktora FUCZ-a, kazala je da se ne slaže sa obrazloženjem osuđujućeg dijela presude, te smatra da ono ne proizlazi iz provedenih dokaza.

“Naprotiv, toliko je dokaza koji govore suprotno ovakvim zaključcima, a što ste čuli iz izdvojenog mišljenja sudije Branka Perića”, kazala je Bajramović.

Mirna Avdibegović, braniteljica Fikreta Hodžića, navela je da je razočarana, ali se zahvaljuje Branku Periću kao predsjedavajućem Vijeća na iznesenom mišljenju.

“Fikret Hodžić je osuđen za krivično djelo koje mu optužnicom nije stavljeno na teret to je jedna od činjenica. Osuđen je da je potrošio 100 hiljada maraka na način njemu poznat, a upravo ti novci se nalaze deponovani u Sudu BiH”, kazala je Avdibegović, dodavši da je obrazloženje presude protivno činjenicama, čak i činjeničnom opisu.

Iz Državnog tužilaštva su naveli da su zadovoljni osuđujućim, a nezadovoljni oslobađajućim dijelom presude.

“Nakon zaprimanja pisanog otpravka presude (ćemo) donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija“, stoji u saopćenju ove pravosudne institucije.

Nermina Kuloglija-Zolj