Vijesti


Ademaj i ostali: Izdavanje naloga inspektorima 17. Aprila 2023. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom inspekcijskih kontrola, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorio je o izdavanju naloga i propustima u sankcionisanju prekršaja.
Sudija iz Bihaća kažnjen smanjenjem plate zbog nemara u vršenju dužnosti 17. Aprila 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) potvrdilo je odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je Osmanu Alibaliću, sudiji Kantonalnog suda u Bihaću, nakon utvrđenog disciplinskog prekršaja, izrečena mjera smanjenje plate za deset posto na period od šest mjeseci.
Samir Bejtić oslobođen optužbi za zločine na Kazanima 17. Aprila 2023. Vijest Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na Kazanima, potvrđeno je za Detektor.
Formiran predmet protiv glavnog državnog tužioca nakon medijskog istupa 17. Aprila 2023. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) formirao je predmet protiv Milanka Kajganića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nakon medijskog istupa u televizijskoj emisiji, potvrđeno je iz UDT-a.
Prvi izvještaj o cyber prijetnjama predstavljen na sastanku parlamentaraca s britanskom ministricom 14. Aprila 2023. Vijest Tokom samo jednog mjeseca, u Bosni i Hercegovini je zabilježeno skoro deset miliona cyber napada, a državi i dalje nedostaju ključne strategije, propisi i sposobnost da zaštiti građane i kompanije, rečeno je tokom predstavljanja rezultata prvog izvještaja o cyber prijetnjama članovima Parlamentarne skupštine BiH kome su prisustvovali ministrica u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva baronesa Neville-Rolfe i britanski ambasador Julian Reilly.
Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe u Donjem Vakufu 13. Aprila 2023. Vijest Na području općine Donji Vakuf, u mezarju Bijeli Harem, ekshumirani su posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata zbog uzimanja koštanih uzoraka, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Dujmović: U maju saslušanje zadnjeg svjedoka 13. Aprila 2023. Suđenje Sarajevski Općinski sud prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva da na suđenju federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, optuženoj za zloupotrebu položaja, kao dodatni dokaz sasluša sekretaricu Vlade Federacije Editu Kalajdžić.
Insistirati na proaktivnijem radu tužilaca i otvaranju predmeta po službenoj dužnosti 13. Aprila 2023. Vijest Stalna komisija za efikasnost i kvalitet tužilaštava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je u prijedlogu zaključaka, donesenih na ranije izvještaje četiri glavna tužioca o procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala, ukazala na važnost proaktivnijeg rada policijskih službenika s ciljem podnošenja većeg broja izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.
Zaposlenje u Graničnoj policiji nuđeno u zamjenu za novac 13. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju Rejhanu Rakoviću i ostalima, koji se terete za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako im se javio Armin Otuzbir i nudio zaposlenje u zamjenu za novac.
Umjesto obračuna kazne, banjalučka firma platila fakture 12. Aprila 2023. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja kojima je kompaniji “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka nanesena šteta u iznosu od skoro pola miliona konvertibilnih maraka, vještaci ekonomske struke su govorili o probijanju roka za izvođenje radova i propustu da se obračuna ugovorna kazna.