Vijest

Formiran disciplinski predmet protiv sudije Branka Perića nakon presude u predmetu “Respiratori”

6. Aprila 2023.13:08
Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet po službenoj dužnosti protiv Branka Perića, sudije Državnog suda koji je u srijedu imao izdvojeno mišljenje tokom izricanja nepravosnažne presude u predmetu “Respiratori”, potvrđeno je za Detektor.
Branko Perić. Foto: Detektor

Iz Ureda su potvrdili da je predmet formiran zbog iznošenja izdvojenog mišljenja, ali nisu saopštili više detalja.

Branko Perić je predsjedavajući Sudskog vijeća koje je prvostepenom presudom osudilo federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

On je tokom izricanja prvostepene presude u srijedu rekao da je ona donesena većinom glasova sudija Brace Stupara i Gorana Radevića.

“Ja nisam podržao većinsko mišljenje. Moja procjena se potpuno razlikuje”, kazao je Perić tokom izricanja presude, navodeći da smatra da nije dokazano krivično djelo zloupotrebe položaja i namjera optuženih.

Perić je za Detektor rekao kako je čuo da se o pokretanju disciplinskog predmeta priča.

“Ne znam šta znači formirati predmet. Nemam šta da komentarišem”, odgovorio je kratko Perić.

On je tokom izricanja presude u srijedu kazao da izdvojena mišljenja nisu uobičajena praksa Suda BiH. Rekao je da “naš procesni krivični sistem ne poznaje institut obrazloženog izdvojenog mišljenja koje se objavljuje i dostavlja strankama”, ali da to ne znači da je sudijama zabranjeno da svoje izdvojeno mišljenje obrazlože i dostave strankama.

“To je legitimno pravo sudije i legitiman interes stranaka i to je, na kraju, praksa svih međunarodnih institucija i Ustavnog suda BiH”, kazao je Perić i dodao kako se nada da će njegovo mišljenje pomoći strankama u postupku te drugostepenom vijeću.

Perić je u izdvojenom mišljenju naveo da je američka ambasada u toku suđenja postupajuće tužioce proglasila herojima, a da su optuženi bili izloženi “teroru” jednog dnevnog lista, navodeći da takve stvari nisu potrebne i onemogućavaju dobro pravosuđe i vladavinu prava.

    Jasmin Begić