Članak

Petorica bivših pripadnika ABiH negirala krivicu

18. Aprila 2013.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, bivši pripadnici Armije Republike BiH (ARBiH), izjasnili su se da nisu krivi za ratni zločin počinjen u Bihaću.

This post is also available in: English

Begiću, bivšem komandantu voda Vojne policije Petog korpusa ABiH, Kovačeviću, Anadolcu, Ljubijankiću i Hafuriću, nekadašnjim vojnim policajcima, na teret se stavlja da su tukli i psihički maltretirali 31 ratnog zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), dok su ih sprovodili iz Cazina i Bihaća do graničnog prijelaza Izačić radi razmjene.

Optužnicu protiv ove petorice bivših pripadnika ABiH podiglo je Tužilaštvo BiH, ali zbog težine djela, položaja počinilaca, kao i drugih kriterija u vezi s ocjenom složenosti predmeta, Sud BiH je na daljnje procesuiranje proslijedio pravosudnim institucijama u Bihaću.

Odluku o prebacivanju predmeta Sud BiH je donio na prijedlog Odbrane Huseina Begića.

Kovačević je uhapšen 25. oktobra 2012., od kada se nalazi u pritvoru, dok su ostala četvorica uhapšena 12. februara ove godine, kada su im određene mjere zabrane.

Suđenje optuženima, prema zakonu, trebalo bi početi u narednih 60 dana.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English