Članak

Svjedok: Optuženi me nije udarao

18. Aprila 2013.00:00
Prvi svjedok na obnovljenom suđenju Asmiru Tatareviću i Arminu Omaziću, kazao je da je bio fizički maltretiran tokom zarobljeništva u Gornjem Rahiću (opština Brčko), uglavnom od pripadnika Hrvatskih oružanih snaga (HOS).

This post is also available in: English

Svjedok Aleksandar Pavlović ispričao je kako je 6. maja 1992. otišao iz Brčkog u Gornji Rahić kako bi se sklonio od ratnih dejstava, ali je zarobljen i odveden u jednu kuću, gdje je i prenoćio.

Sutradan su me ispitivali u toj kući, a potom prebacili na Okrajke u jednu dugu zgradu-sušaru od lima na kojoj nije bilo prozora. Po dolasku, tu sam zatekao nekoliko zarobljenika srpske nacionalnosti, kazao je svjedok.

Prema njegovim riječima, zatočenici nisu mogli izaći iz zgrade, osim kad ih je Vojna policija vodila na rad i da „vade neeksplodirane granate od haubice 155 milimetara.

Za uslove u prostoriji u kojoj su boravili, svjedok je rekao da su bili nikakvi, a fiziološke potrebe su vršili u jednu kantu. Hranu su, po riječima Pavlovića, dobijali prvih sedam dana dva puta dnevno, a potom, ostalih 48 dana samo po jedan obrok dnevno.

Tokom boravka na Okrajcima, ispitivan sam više puta. Sjećam se da su jedne noći odveli na ispitivanje Nedeljka Đokića, koga su vratili nakon 15 minuta sa polomljenim zubima, kazao je svjedok, istaknuvši da je onda on odveden u prostoriju u kojoj su bili Tatarević i neki drugi vojnici.

Svjedok pojašnjava da mu je Tatarević tada bacio bombu pod noge, ali ona nije eksplodirala jer je bila lažna, a neki drugi vojnik ga je udario u glavu, od čega je mu je krv prsnula po licu.  

Tada je jedan od tih vojnika po nadimku Šok izvadio pištolj i uperio ga u mene. Ali, optuženi Tatarević je skočio, izderao se na njega i izveo me iz prostorije. Pri izlasku, Šok me je ipak uspio još jednom udariti, kazao je svjedok.

Prema optužnici, Asmir Tatarević i Armin Omazić su, kao pripadnici Armije BiH (ABiH), fizički zlostavljali zatvorenike srpske nacionalnosti. Tatarević je tada bio vojnik u pratnji komandanta 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Bosansku Posavinu, dok je Omazić bio vojni policajac.

Suđenje Tatareviću i Omaziću pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu je obnovljeno nakon što je imenovan novi predsjedavajući Sudskog vijeća.

Na upit tužioca Radmila Ivanovića da objasni da li je tokom boravka u zarobljeništvu stekao utisak da je optuženi Tatarević bio nadređen toj grupi HOS-ovaca, svjedok je kazao da to ne zna, ali je dodao da je uglavnom galamio i vikao na zatvorenike.

Na upit da pojasni izjavu, svjedok je odgovorio da nikada nije vidio da je optuženi udario nekoga, niti da je nekome naredio da nekoga udari.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. april.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English