Članak

Svjedoci nisu vidjeli optuženog u blizini zarobljenika

22. Aprila 2013.00:00
Na suđenju Hajrudinu Trli pred Kantonalnim sudom u Tuzli, svjedoci Odbrane tvrde da optuženi nije bio u blizini zarobljenika na Banj brdu, te da ih nije maltretirao.

This post is also available in: English

Svjedok Fejsal Grabčanović, koji je tokom rata bio pripadnik Armije BiH (ABiH), kazao je da je lično njemu dovedeno šest zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji su tretirani prema vojnim pravilima i zakonima.

“Vojnici su dovedeni vezanih ruku, a komandiru sam izdao naređenje da ih pregleda i odmah odveže. Nakon toga, donesena im je večera, ista ona koju je večerala naša vojska”, kazao je Grabčanović.

On je potvrdio da je u razgovoru sa zarobljenim vojnicima saznao kako niko od njih nije pretučen, niti ranjavan. 

Prema novodima optužnice, Hajrudin Trle je kao pripadnik 3. bataljona Treće tuzlanske brigade ABiH 21. aprila 1993. godine, nakon zauzimanja položaja VRS-a, iz grupe zarobljenika izdvojio ranjenog Dragu Stevanovića i ubio ga pucajući mu rafalno iz neposredne blizine u prsa.

Svjedok Enver Pjanić, bivši pripadnik 205. kalesijske brigade ABiH, također je potvrdio da Trlu nije vidio u prisustvu ratnih zarobljenika na Banj brdu (općina Tuzla). U svom iskazu prisjetio se događaja od 21. aprila, kada je na borbenoj liniji i ranjen. 

“Imali smo zadatak da sa linije pokušamo izvući jedan pogođeni tenk. Tada je krenuo protunapad pripadnika VRS-a, gdje sam ranjen. Sa nama su bila tri vojnika iz Tuzle. Jedan od njih, po mom sjećanju, bio je Hajrudin Trle. Kada sam došao na Banj brdo, gdje su već bili zarobljenici VRS-a, u njihovoj blizini nije bilo Trle”, kazao je Pjanić.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj.

Povezani članci

Admir Muslimović


This post is also available in: English