Članak

Prijetnja da opstanu ili nestanu

18. Aprila 2013.00:00
Tokom svjedočenja holandskog oficira Pietera Boeringa, tužioci na suđenju Ratku Mladiću ponovo su prikazali snimak na kojem komandant Vojske Republike Srpske (VRS), neposredno po zauzimanju Srebrenice u julu 1995. godine, poručuje bošnjačkim civilima iz e

This post is also available in: English

nklave da “mogu opstati ili nestati”.

Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka, kao i za progon hiljada žena, djece i staraca, u danima nakon što je njegova vojska 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Tadašnji oficir Holandskog bataljona UNPROFOR-a, major Boering bio je prisutan na sastancima generala Mladića sa komandantom plavih šljemova Thomom Karemansom i predstavnicima srebreničkih Bošnjaka u bratunačkom hotelu Fontana, 11. i 12. jula 1995. godine.

Na snimku sa prvog sastanka vidi se Mladić kako viče na Karemansa, pitajući ga zašto je naredio napad NATO-a na VRS i želi li da opet vidi porodicu

Nakon što je kazao da cilj moje operacije nisu ni UNPROFOR, ni civili, komandant VRS zatražio je od oficira UNPROFOR-a da dovede predstavnike stanovnika Srebrenice. Možete svi otići, svi ostati ili svi umrijeti, rekao je Mladić na snimku.

Svjedok Boering prokomentarisao je da je to bila čista prijetnja.

Na trećem sastanku u Fontani, 12. jula 1995. ujutro, Mladić je i predstavnicima srebreničkih Bošnjaka, među kojima je bila i jedna žena, poručio: “Možete opstati ili nestati.”

Precizirao je da je uslov “za opstanak” da svi naoružani Bošnjaci “polože oružje”. “Onda možete da birate – ko hoće da ostane, a ko da ide… Ako želite da idete, izrazite želju”, kazao je Mladić.

Boering je izjavio da su se u to vrijeme hiljade Bošnjaka tiskale oko baze UNPROFOR-a u Potočarima, pokušavajući dobiti zaštitu pred snagama VRS. Među njima, prema svjedoku, nije bilo naoružanih boraca.

Mladić je, međutim, na sastancima u Fontani najavio i da će sve bošnjačke muškarce od 16 do 60 godina odvojiti i među njima tražiti “ratne zločince”.

Holandski oficir je opisao kako su srpski vojnici muškarce odvajali od porodica i potom zatvarali u “bijelu kuću”, oduzimajući im pritom lične predmete i dokumente. Bošnjaci iz “bijele kuće” zatim su autobusima odvoženi u pravcu Bratunca, odakle su, kako stoji u optužnici, prebačeni na više lokacija u okolini Zvornika i strijeljani.

Boering je posvjedočio i da je pratio jedan od konvoja do sela Tišća, gdje su srpski vojnici odvojili muškarce i odveli ih u šumu. Pokušao je da ih prati, ali su ga pripadnici VRS-a vratili i uputili da bošnjačke žene i djecu otprati do teritorije pod kontrolom Armije BiH (ABiH), što je on i učinio.

Za vrijeme unakrsnog ispitivanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, Boering je potvrdio da je zadatak UNPROFOR-a bio da razoruža ABiH u Srebrenici, ali da su holandski vojnici samo djelimično uspjeli u tome.

Odbrana je sa sastanka iz hotela Fontana prikazala snimak na kojem pukovnik Karemans kaže generalu Mladiću da zna da je u enklavi mnogo oružja koje je prošvercovano”.

Boering je kazao i da je ABiH u Srebrenici uzimala vojnike UNPROFOR-a za taoce, te da je i on bio među njima.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Suđenje Mladiću nastavlja se 19. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English