Članak

“Milicioner” sa Vraca

22. Aprila 2013.00:00
Vještak policijske struke koji je svjedočio u korist Odbrane kazao je da optuženi Goran Sarić nikada nije imenovan na mjesto načelnika Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Centar.

This post is also available in: English

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, vještak Mile Matijević je potvrdio i da tokom juna i jula 1992. godine na ovom području Stanica javne bezbjednosti (SJB) nikada nije ni postojala, već da je to bila “obična stanica milicije, koju su sačinjavali uglavnom rezervisti, ali i nekadašnji aktivni milicajci”.

Kako je Matijević naglasio, ovakva policijska struktura nije ni mogla da ima načelnika, a to nikako nije mogao biti Goran Sarić.

“Jedini dokument koji sam pronašao o Sariću jeste da se on sve vrijeme vodi kao policajac sa Vraca. Nigdje ne postoji dokument da je on imenovan u nekog načelnika”, objasnio je Matijević.

Na upit tužioca Tužilaštva BiH Seada Đikića kako objašnjava situaciju da postoje dva dokumenta sa platnim spiskovima iz juna i jula 1992. godine na kojima je Sarić potpisan kao načelnik SJB-a Srpske opštine Centar, Matijević je odgovorio da je to sigurno neovlašteno obavljanje poslova.

“Moguće je da se Sarić potpisao kao načelnik SJB-a Srpske opštine Centar obavljajući posao koje je dobio od drugih, ovlaštenih lica. Ne znam. U svim dokumentima, ponavljam, nema da je on ikada imenovan za načelnika. Goran Sarić je svuda zaveden kao milicioner sa Vraca”, kazao je Matijević.

Sarić je optužen da je, kao načelnik SJB-a u Srpskoj opštini Centar, 19. juna 1992. naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir, a grupa od 11 zatočenika kasnije je ubijena na lokalitetu Skakavac.

Prema optužnici, Sarić je naredio ostatku nesrpskog stanovništva da se preda, nakon čega je oko 200 žena, djece i staraca prisilno premješteno na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH).

U nastavku ispitivanja, Matijević je potvrdio i da se platni spiskovi koje je potpisao Sarić kao načelnik SJB-a Srpske opštine Centar ne mogu koristiti kao bilo kakvi pravni akti, jer na njima nema broja protokola.

“Sve ovo govori da SJB formalno tada nije postojala. U protivnom, imala bi svoj broj, bila bi zavedena, registrovana. Nije bilo SJB-a, samim tim nije moglo biti ni načelnika. Svi ovi spiskovi, sa ovim potpisom, djelo su neovlašćene radnje”, rekao je Matijević.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. maj, kada će Odbrana uložiti preostale materijalne dokaze i time završiti svoj dokazni postupak.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će nakon toga ispitati dva nova svjedoka, što je Sudsko vijeće i prihvatilo.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English